De ce Antenele nu vor muri (acum)

Am vazut zilele astea o adevarata efervescenta dupa condamnarea lui Dan Voiculescu. Oameni care se bucurau, faceau glume, unii chiar petreceau. La propriu, oamenii efectiv dadeau petreceri dupa condamnarea „liderului spiritual” al Antenelor. Cu intalniri, imbracati in haine de gala, cu sampanie samd.

Bineinteles, discutiile s-au purtat de la „s-a facut dreptate” pana la „s-au grabit sa-l condamne”, chiar daca procesul dura de 6 ani si daca mai dura un pic probabil ca nici nu-i mai prindea in viata pe cei implicati in el. In fine. Ceea ce vad insa e ca multi se grabesc sa vada un „sfarsit” in asta, mai précis sfarsitul trustului Intact. Cred ca e vorba de wishfull thinking. Cu toate laturile aruncate, cu toate loviturile primite, Antenele nu vor disparea prea curand, ba chiar cred ca o vor duce destul de mult timp. Asta in ciuda vaietelor lor, la care de altfel ne asteptam. Cei care cred asta vor fi dezamagiti. Antenele vor rezista. Antena 3 va fi aici, oricat de urat le va parea unora. De ce? Uite aici:


1. Voiculescu e la inchisoare, nu mort

Multi cred ca prin condamnarea lui Voiculescu „s-a taiat capul sarpelui”. Sa ne intelegem, Voiculescu va continua sa conduca Antenele si din inchisoare. Un pic mai greu, dar asa se va intampla. Sigur, lovit financiar, inchis samd. Dar omul are o avere de cateva sute de milioane de euro si o armata, Antena 3, deja antrenata si experimentata. Conducerea „operativa”, de la Sorin Alexandrescu la Mihai Gadea, a ramas. Din punctul asta de vedere, nu s-a schimbat nimic.

Sigur, in timp se poate schimba. Daca Voiculescu va mai fi condamnat in alt dosar, daca problemele financiare se intensifica si asa mai departe. Dar chiar daca intra intr-o spirala descendenta, va dura multi, multi ani pana cand Antenele sa „pice” cu adevarat.

2. Intact e un trust solid

Multi se gandesc cum s-au prabusit imperiile media ale altor „moguli” care au tras sfori puternice in Romania. Sunt pomeniti Sorin Ovidiu Vintu si Dinu Patriciu. Comparatia se termina la implicarea lor in politica si problemele cu legea. Altfel, trustul Intact e mult mai solid decat ce au avut cei doi mai sus pomeniti, cu posturi si publicatii care produc bani buni. Antena 1 e al doilea cel mai urmarit post din Romania, Radio Zu e sus si el si asa mai departe. Nu e totul Antena 3 si nu totul depindea de finantarea lui Voiculescu. Doar la inceput a depins.

Nu in ultimul rand, Voiculescu e peste Vintu si Patriciu din multe puncte de vedere. Mai dur, mai abil, mai putin gargaragiu, cu ramificatii mult mai mari. E vorba de alta liga. Si de alte surse de bani avute la dispozitie. Sigur, si Intact are „gaurile” sale, vulnerabilitati, puncte din care poate fi rasturnat. Dar nu asa usor.

3. Contextul politic e altul

Legat tot de comparatia cu alti moguli, dar nu numai, trebuie sa te uiti si in ce mediu actioneaza Voiculescu si Intact acum. Vintu si Patriciu s-au „stins” intr-un mediu in care politicul (nu) mai era prietenul lor. ANAF ii controla la sange, contractele de stat nu mai veneau. Vedeti cumva Fiscul acum rascolind documentele Antenelor, gasindu-le probleme si asa mai departe?

Nu, caci partidul lui Voiculescu e la putere, are ministri importanti, iar insusi premierul depinde mediatic de Antena 3. Controalele nu vor veni, dar contractele de stat, da. Probabil la un nivel mult mai scazut, data fiind atentia si deja izbucnitele scandaluri legate de terenurile luate aproape moca de la Academia Romana de catre Voiculescu, dar cine stie cum se opereaza cand esti la putere stie si ca sursele de bani nu se vor termina.

4. Antenele raspund unor nevoi

Antenele, mai ales Antena 3, sunt niste canale inainte de a fi altceva. Canalele pe care o multime de oameni isi varsa frustrarile, chiar ura. Ca o recunoastem sau nu, multora le place sa vada mizerii, sa vada cum sunt terfeliti, jucati in picioare, umiliti, ridiculizati alti oameni pentru acuzatia, vina de a fi „basisti”. De asta exista Antenele cum de asta a exista OTV sau Romania Mare in anii ’90. Raspund unor nevoi care nu vor disparea prea curand. Publicul lor nu va disparea, ba sunt sanse sa creasca in dimensiuni.

Mai mult, cred ca prin condamnarea lui Voiculescu vor avea munitie pentru mult timp de acum incolo. Si o vor folosi, fara doar si poate.

5. Nu s-a terminat

Este Voiculescu oale si ulcele? Terminat, sortit sa stea ani buni dupa gratii? Nu chiar. Nu e deloc exclus ca Voiculescu sa scape mult, mult mai devreme. Cum asa?

In primul rand, sunt sanse mari ca Ponta sa-l gratieze daca ajunge presedintele Romaniei. Mari de tot. Sigur, el a spus ca nu va gratia pe nimeni condamnat pentru coruptie. Cum a spus ca nu vrea proiectul de la Rosia Montana si l-a vrut, cum a injurat UDMR si apoi l-a bagat in guvern, cum a facut la fel cu „tradatorii” din UNPR, cum a spus ca face orice altceva si a facut exact invers.

Deocamdata nu spune asta pentru ca ar insemna sa-si impuste in picior sansele la prezidentiale. Dar la fel de adevarat e ca are nevoie de Antena 3 si voturile pe care le aduce aceasta. Si va face exact ce trebuie pentru a le obtine.

Desigur, mai sunt si alte cai de a scapa Voiculescu din inchisoare. Ba o boala mica, ba o carte scrisa, ba nu mai stiu ce.

Pentru ca nu s-a terminat, asta trebuie sa inteleaga cei care se bucura.. Nici pentru Voiculescu, nici pentru Antene. Nu acum.

Share This:

3 gânduri despre “De ce Antenele nu vor muri (acum)

Lasă un comentariu

Close