Miscati-va cururile pretioase si votati!

voteN-am auzit niciun gibon (ii stiti) care sa spuna „imi anulez votul”.

Am auzit insa multi oameni de la care ai asteptari mai mari. Cei mai multi cred ca e un act civic: „Ca sa nu mi-l fure astia…”

Sunt convins ca e o prostie. La fel cum cred ca toata lumea care spera totusi la ceva mai bine ar trebui sa mearga sa voteze. Nu vreau sa bag faze de tipul: „Unii au murit la Revolutie ca sa poti tu vota”. In schimb, cred asta:

1. Nu poti fi atat de prost (informat)

Ok, toti sunt rai, toti fura. Nu chiar, dar aproape toti. Chiar si asa, refuz sa cred ca o persoana cat de cat alfabetizata nu poate sa faca diferenta intre asa si asa, rau, foarte rau si dezastruos. Refuz. Chiar la fel sa fie, identici-identici in hotia si incompetenta lor? Scuze, dar daca te duce un pic capul vezi ca nu pot fi chiar 100% la fel de rai toti candidatii. Pana si cainele meu ar face diferenta.

Nu te intereseaza politica? Te informezi si tu un pic pe Google, eventual suni un prieten care mai are idee. Votezi raul mai mic, care, surpriza, e mai mic decat raul mai mare.

2. Cand nu votezi, chiar iti fura astia votul

Milioane de oameni voteaza pe mici, un pic de ulei sau pur si simplu pentru ca sunt spalati pe creier. Tu, care se presupune ca esti ceva mai bun de atat, ai putea sa anulezi unul din voturile astea. Cu al tau. Votand, nu anulandu-ti-l. Altfel, va fi cu un vot furat mai putin. Logic, nu?

Nevotand, faci jocul tocmai alora care vor sa nu votezi, ca sa poata ei fura mai usor. Simplu.

3. Ba da, se schimba ceva! Dar lent

Multa lume are impresia ca voteaza degeaba, oricum nu se schimba nimic. Asta pentru ca multi nu au prea urmarit atent. Dau un singur exemplu: In ultimii ani a fost macel in randul politicienilor. Au intrat in puscarie mai multi decat in intreaga istorie (daca excludem procesele politice ale comunistilor). Asta pentru ca oamenii au mai schimbat legi, au mai numit oameni potriviti (gen Kovesi la DNA) si asa mai departe.

Nu mai suntem in anii ’90, altfel am avea tot unul gen Iliescu presedinte.

Si o imbunatatire de 1% e ceva. Daca ai un hot si il schimbi prin vot, ala care vine s-ar putea sa aiba mai multa grija cu ce face. Si tot asa. Credeti ca in democratiile cu grad mic de coruptie nu a fost o vreme in care era ca la noi? Ba da, dar pana la urma lucrurile s-au schimbat, in principal datorita populatiei. Care nu a stat ca lenesa sa zica „n-am cu cine sa votez”.

4. Ai cu cine

Din nou, NU sunt toti la fel. Peste tot prin tara apar fie oameni ok in partidele vechi (si corupte, per total), fie partide mici si cinstite. Problema cu ultimele e ca oamenii astia sunt imediat zugraviti, dragut, ca „fraieri”, „prosti” si asa mai departe. Sincer, as prefera unii care nu sunt atat de „smecheri” in fata dubiosilor. Ar fi un pas inainte.

5. Nu esti molusca

Nu e intamplator ca politicienii se comporta asa. Cam stiu cine iese la vot. Au sondaje, au tot ce trebuie. Cat timp ies oamenii aia usor de manipulat despre care vorbeam, e si firesc sa se comporte cum se comporta. Stiu ca aia nu ii vor trage la raspundere asa cum i-ar trage un numar mare de oameni educati si constienti.

Mai esti parte din tara asta? Te manifesti si altfel decat a da din gura pe Facebook, adica fix zero ca rezultate? O poti face in cel mai simplu mod: Voteaza! Adu si alti oameni la vot!

Fara fite, fara sa gasesti probleme oriunde. Lumea nu e perfecta. Iar fitele sunt pentru fotomodele.

Share This:

Un gând despre “Miscati-va cururile pretioase si votati!

Lasă un comentariu

Close