Cum pierde PNL acum. Si cum il va ajuta sa castige la toamna

Daca nu se intampla ceva exceptional in urmatoarele cateva zile, PNL poate considera ca a pierdut alegerile astea locale. De acord, „pierdut” e un termen relativ acum. Evident ca poate castiga multe orase mari, orase mici si judete intregi. Diferenta in procente dintre PNL si PSD va fi una redusa, ba chiar, printr-o mobilizare de-a dreptul extraordinara, liberalii pot chiar castiga la limita.

Dar PNL poate considera tot ca a pierdut. Va pierde majoritatea oraselor importante din sudul si estul tarii. In lipsa unei minuni, va pierde Bucurestiul. Va pierde prin faptul ca pierde in fata unui adversar fata de care avea la un moment dat aproape 10 procente avans, acum ceva mai mult de un an. Un adversar lovit mai tare de probleme (a se citi DNA) decat PNL.

Cum a ajuns aici:

1. Prin sustinerea legii privind alegerile intr-un singur tur.

Sigur ca PSD avea majoritate in Parlament in momentul ala. Dar la fel de adevarat e ca PNL putea sa atace legea la Curtea Constitutionala. N-a facut-o, sperand ca astfel va elimina partidele mai mici de pe scena si electoratul o sa aiba de ales doar intre ei si PSD. N-a fost chiar asa.

2. N-a stiut sa se pozitioneze fata de Guvern

In timp ce PSD a jucat abil cartea partidului de opozitie (care de fapt are o gramada de oameni in Guvern si domina Parlamentul), PNL n-a stiut ce sa faca. Ba a dat semne ca sustine Guvernul la inceput, ba a dat inapoi cand Guvernul n-a mai fost atat de popular.

3. A avut tactici, nu strategie

Daca te uiti la comunicarea PNL, vezi un lucru simplu – urmeaza stirile zilei. Apare un subiect, ataca (de obicei PSD-ul) pe tema lui. Poate e dureros pentru PSD, poate nu. Peste cateva zile apare alt subiect, PNL il uita pe cel anterior si face putina galagie pe noul subiect, in loc sa largeasca orice zgarietura a adversarilor pana o facea rana.

Nu stie sa speculeze dificultatile PSD si nici sa ocupe bine spatiul liber.

Daca stam sa ne gandim, PSD are un presedinte condamnat definitiv, secretarul general la fel si jumatate din conducere in diverse stadii penale. PNL, desi a eliminat din conducere toti oamenii care se confrunta cu acuzatii penale, nu stie sa profite de problemele adversarilor.

Nici sa se defineasca printr-o strategie puternica, una care sa arate clar ce vrea si ce poate. Nici nu a condus dezbaterea politica, astfel incat sa vina el cu subiecte care sa prinda PSD-ul pe picior gresit.

4. A ratat valul schimbarii

In doar 2 ani, PNL a avut 2 ocazii de care nu a stiut sa profite: entuziasmul de dupa alegerea lui Iohannis, cand lumea cerea altfel de politica si emotia de dupa Colectiv, cand lumea era pur si simplu disperata dupa altfel de politica.

PNL nu a stat chiar degeaba in fata celor 2 valuri, doar ca a facut pur si simplu prea putine in directia aia. Miscari cosmetice, mult dat din gura, nimic esential.

Cand au vrut totusi sa rupa gura targului, au venit cu miscari de genul impunerii lui Marian Munteanu drept candidat la Bucuresti, unde era sa-si rupa gura tot partidul.

Si totusi…

PNL poate sa traga foloase de pe seama (semi-) infrangerii de acum. Nu doar prin aliantele post-electorale cu partide mai mici, in consiliile locale si judetene speriate de puterea PSD, ci mai ales pentru ca la toamna nu se mai alege primarul. Se alege Parlamentul si, implicit, Guvernul. Cine va conduce Romania.

Atunci, jocul asta de-a „daca nu votezi PNL”, castiga PSD va fi mai serios. Atunci, ca alegator, te gandesti de doua ori inainte sa „dai o lectie si PNL” daca esti votant anti-PSD. S-ar putea sa fii prea speriat pentru asta.

PNL poate sa profite. Asta daca intelege semnalul pe care i-l trimit alegatorii.

Share This:

Lasă un comentariu

Close