5 carti inteligente pentru a intelege ceva din lumea asta

Cartile te fac mai destept, nu cred ca e vreun secret pentru cineva. Sunt insa unele carti care te fac mai destept decat sunt in stare altele.

Sunt unele carti care ies din tipar. Sunt cartile alea „destepte”. Alea care te fac sa intelegi lumea.

Mai jos ai 5 dintre ele. Nu, nu sunt semi-porcarioarele alea cu titluri spectaculoase in care gasesti idei reciclate. Sunt originale si te fac sa gandesti departe. Fiecare m-a ajutat sa inteleg cate ceva important. Vezi si de ce:

1. Omul in cautarea sensului vietii

Cartea asta e scrisa de Viktor Frankl, un mare psihiatru austriac, inchis de nazisti in diverse lagare de concentrare din simplul motiv ca era evreu. Ideea de baza e asta: Cum mai gasesti motiv sa traiesti cand esti batut, umilit, infometat si vezi doar moarte in jurul tau?

M-as mira sa nu te treaca fiori dupa ce citesti cartea asta. Si m-as mira sa nu ajungi la concluzia ca viata merita traita mult mai mult.

2. Antifragil (plus Lebada Neagra)

Cartea lui Nassim Nicholas Taleb se poate citi si de una singura, dar e recomandat sa citesti inainte „Lebada neagra. Impactul foarte putin probabilului”.

Nu e o carte „usoara”, dar e foarte desteapta, mai ales daca treci peste aroganta si ireverenta lui Taleb si povestile lui interminabile. E despre ce castigi de pe urma dezordinii, stresului, dezastrelor. Nu doar cum sa le rezisti, ci si cum sa devii mai puternic datorita lor, mai ales in lumea plina de incertitudine in care traim.

3. Virusi, arme si otel

Jared Diamond, unul dintre cei mai interesanti polimati care au trait, a scris cartea asta pentru a arata de ce oamenii din unele parti ale globului (Africa neagra, America inainte de Columb, Oceania) au ramas in urma ca dezvoltare fata de alte parti ale globului, adica fata de societatile din Eurasia.

Foarte, foarte interesant.

4. Diplomatia

Daca nu intelegi razboaiele, jocurile de putere dintre state, rivalitatile sau ce inseamna un sistem international, „Diplomatia” lui Henry Kissinger te va face sa intelegi. Kissinger nu e doar un fost inalt demnitar american, ci si unul din cei mai inteligenti (si controversati) oameni de stat ai secolului XX.

5. Semnalul si zgomotul. De ce unele predictii reusesc in timp ce altele dau gres

Nate Silver e un personaj interesant. A devenit celebru pentru predictiile pe tema baseball-ului, apoi a „rupt gura targului” in 2008, prezicand aproape toate rezultatele alegerilor prezidentiale si pentru Congres din America.

Cartea asta e despre cum sa faci predictii inteligente. Fie ca e vorba de sport, de poker, de pariuri, de politica sau de multe alte lucruri. Utila si desteapta.

Share This:

Lasă un comentariu

Close