Monopolul a fost spart!

S-au intamplat multe lucruri interesante la alegerile astea locale. Unele te lasa cu gura cascata, altele te enerveaza. Pe astea din urma e usor sa le enumeri: Candidati care au castigat din arest (Chereches la Baia Mare – 70%), care au servit vreo doua runde prin puscarie (Gutau la Ramnicu Valcea) si tot asa.

Sa trecem la alea bune. Am putea trece direct la concluzie: Monopolul partidelor vechi (fie ca sunt rupturi noi din cele vechi, gen UNPR sau ALDE) a fost spart!:

Pentru prima data, oameni „altfel”, oameni veniti din afara politicii, cu miscari civice si altfel de comportament, au reusit sa castige mandate sau chiar primarii. Astea sunt cateva exemple:

1. Uniunea Salvati Bucurestiul

Cred ca e cel mai mare castig al alegerilor. USB-ul lui Nicusor Dan a speriat Bucurestiul si a terminat pe 2 dupa PSD. Fara experienta, fara bani, fara multe. Vor avea aproape o treime din consilierii din Capitala, o buna parte din cei de sector si vor putea sta cu ochii pe „tunurile” care se dau la Bucuresti. Cele mai mari, ca doar e primul oras al tarii.

Ce e mai important, USB devine USR. Adica Uniunea Salvati Romania, primul partid national cu adevarat antisistem.

2. Andrei Postolache la Iasi

Un tanar IT-ist care a vrut sa intre in politica frustrat de hotia si incompetenta din oras, Andrei Postolache a candidat independent (dupa ce inregistrarea partidului „Pentru Iasi” a fost blocata) si a luat 13% la alegerile pentru Primaria Iasi si tot 13% la voturile pentru consiliu. Cu alte cuvinte, a intrat lejer in Consiliul Local.

3. POL in Ardeal

Partidul antreprenorului Dan Masca, POL, a reusit nu doar sa intre in Consiliul Local Targu-Mures, ci si in alte localitati. Inclusiv la Gheorgheni, unde au intrat 2 etnici maghiari. Poate asta, ca e un partid care se adreseaza tuturor etniilor, e cel mai mare castig pe care l-au adus.

4. Independentul Vrabie la Medgigia

Stiti cine e Valentin Vrabie? Urmariti filmuletul asta si lamuriti-va!

Pe scurt, e un om care a luat o comuna amarata din Constanta, Pestera, si a schimbat-o. Wi-Fi, parcuri, curatenie, tablete gratuite pentru locuitori, bani pentru aia care merg la facultate si tot asa. Omul a facut o minune.

Dupa doua mandate la comuna, s-a mutat la Medgidia si a castigat si acolo, tot independent. La mare distanta. O lectie si inca o raza de lumina.

Astia sunt doar cativa. Peste tot in Romania diversi oameni s-au organizat si au reusit sa castige alegeri, sa intre in consilii. Sa aiba un cuvant de spus. Sa poata tipa cand se fura pe fata.

Nici nu va dati seama cat e de important!

Share This:

Lasă un comentariu

Close