Atentatele teroriste sunt noul normal. Si e tragic

Atentatele teroriste au devenit „noul normal” in Occident. Ce s-a intamplat la Nisa de Ziua Nationala a Frantei, ce s-a intamplat cu Charlie Hebdo, ce s-a intamplat la Bruxelles se va mai intampla. Nu e cinism, e realitate.

De ce? In primul rand pentru ca exista doua entitati foarte puternice, Statul Islamic si al-Qaida, care au nu doar intentia, ci si forta de a le comite. Stapanesc teritorii in Orientul Mijlociu de unde pot recruta zeci de mii de oameni, au multi bani si capacitatea de a indoctrina oameni de la distanta, prin intermediul Internetului.

In al doilea rand, pentru ca este extrem de usor sa comiti atentate teroriste cu impact major. Atentatul cu camionul de la Nisa e un exemplu. Nu iti trebuie arme, nu iti trebuie o retea, nu iti trebuie planuri complexe. Iti trebuia doar un carnet, o masina si vointa sa omori oameni.

Lumea e socata. Cam acelasi efect il poti obtine cu un pistol. Sau cu 3 oameni inarmati cu macete care striga „Allah Akbar!” Impactul va fi global. Frica se va raspandi. La fel si sentimentul de putere pe care il au teroristii. Acelasi sentiment care ii va incuraja sa comita si alte atacuri.

Tocmai de asta, teroristii nu se vor opri aici. Nu vor reusi sa distruga Europa, dar vor reusi sa o sperie. Este, din pacate, foarte usor.

PS – Citeste si articolul asta despre terorism. E unul dintre cele mai inteligente.

Share This:

Lasă un comentariu

Close