„Nu si tu!” 15 carti de luat la plaja

Stiti listele alea enervante cu „5, 7, 100 de carti de luat la plaja? Imi plac.

Din snobism, am si eu lista mea de recomandari. 15, sa fie multe:

1. Pasunile raiului – John Steinbeck

Merge cu plaja cum merge ceva rece si racoritor. E o colectie de povestiri scrise inteligent, amuzant, ironic, lejer. Interesant, asa cum scrie Steinbeck.

2. Aleph – Jorge Luis Borges

Tot o colectie de povestiri scurte (unele au doar 4-5 pagini) scrise de unul din cei mai complecsi, ametitori scriitori. Din toate timpurile.

3. Femei – Charles Bukowski

E o carte vulgara, uneori peste limita. Dar pe care o lasi greu din mana, mai ales ca e inspirata din viata de poet scriitor si betiv a autorului.

4. 1984 – George Orwell

Una dintre cele mai bune carti scrise odata. Detalii: Un stat totalitar in care „Big Brother – Fratele cel Mare” iti urmareste fiecare miscare. Poti scapa din asta?

5. Minunata lume noua – Aldous Huxley

Daca ai citit 1984, cartea asta merge la fix. Tot o distopie, dar una in care (mai toti) oamenii sunt programati sa fie fericiti. Ce mai inseamna atunci sa fii om? Inca o carte care te pune pe ganduri.

6. Asasinul orb – Margaret Atwood

Mai multe povesti in una singura. Lucrurile se limpezesc doar la final. Te tine in priza. Si te face sa (te) gandesti.

7. Vagabonzii Dharma – Jack Kerouac

E o calatorie (inspirata din realitate, din viata autorului) a unui om care incearca sa fie fericit prin intermediul buddhismului. S-ar putea sa te faca sa apreciezi mai mult ce ai. Si ca esti pe o plaja, la soare.

8. Piatra filosofala – Marguerite Yourcennar

Evul Mediu. Si un om – doctor, alchimist, filosof – care incearca sa fie altfel, sa se rupa de tiparele religiei sufocante si a unei societati ipocrite.

9. Imparatul mustelor – William Golding

Ce inseamna sa fii om? Cand nu mai exista societate, mai poti fi om sau animal? Un grup de copii se prabuseste cu avionul pe o insula. Si se transforma.

10. Stasiland – Anna Funder

O carte despre urmarile comunismului si ce lasa in urma Stasi, fosta politie secreta din Germania de Est. Scrisa intr-unul din cele mai patrunzatoare stiluri pe care le-am citit.

11. Vanatorii de zmeie – Khaled Hosseini

Unele lucruri te urmaresc mereu. Pe unele nu le poti schimba. Dar le poti schimba urmarile

12. O zi din viata lui Ivan Denisovici – Aleksandr Soljenitin

Simpla. Un om simplu intr-un lagar comunist. O tragedie pe care nu o simti, aproape ca pare ceva normal.

13. Istorie si mit in constiinta romaneasca – Lucian Boia

Daca vrei sa stii mai multe despre cum politicul naste mentalitati, „adevaruri”, scrie si rescrie istoria, mai ales istoria Romaniei, e o carte care iti va deschide ochii. Bine de tot.

14. Toti oamenii presedintelui – Bob Woodward si Carl Bernstein

O investigatie care a dat jos un presedinte. Descrisa chiar de autorii ei. In mod normal, ar trebui sa te inspire. Chiar daca nu, e de citit.

15. Ganduri catre sine insusi – Marcus Aurelius

Un imparat s-a gandit odata, acum vreo 2.000 de ani, sa scrie despre bine, rau si cum ar trebui traita viata. Unele lucruri nu s-au schimbat.

Astea sunt cele 15. Daca vrei altele, poti sa citesti si astea 5 carti inteligente.

Share This:

Lasă un comentariu

Close