Religia mai violenta: Islamul sau crestinismul?

tolerance-tension-large1In Olanda, 2 jurnalisti au facut un experiment. Le-au citit oamenilor cateva fragmente dintr-o carte pe coperta caruia scria „Coranul”, cartea sfanta a musulmanilor. Islamul e violent si ramas in urma, ziceau oamenii. Ce li se citea? Pasaje precum: „Daca nu vei asculta (de Dumnezeu), vei fi obligat sa mananci carnea fiilor si fiicelor tale” sau „Daca o femeie vrea sa propovaduiasca/predea, sa i se taie mana”. Sau „daca doi barbati se culca unul cu altul, trebuie ucisi amandoi”.

Oamenii dezaprobau, erau revoltati.

Apoi, cei 2 ziaristi au luat cartea, au dat coperta falsa jos si le-au aratat din ce le citise cu adevarat. Era Biblia. Cartea sfanta a crestinilor. Si cartea care a influentat ca niciuna societatea omeneasca in ultimii 2.000 de ani. Adevarul e ca aproape nimeni nu o citeste in zilele noastre, inclusiv cei care merg la biserica. Cine a avut totusi interesul sa o citeasca (cu macar un ochi critic) ar vedea ca e plina de crime, violuri, mutilari, sclavie si asa mai departe.

Totusi, ne place sa credem ca religia crestina e buna, indeamna la pace, la buna convietuire, la iubirea aproapelui, la ajutorare.

De ce? Pai cum de ce? Nu vedem noi in jurul nostru, in tarile Europei, ca musulmanii se arunca in aer si ucid oameni in numele religiei? Ati vazut voi crestini sa omoare in numele religiei? Hai sa vedem:

1. Joseph Kony si Armata de Eliberare a Domnului (LRA) au ucis (si inca ucid) in Uganda, Republica Centrafricana, Sudanul de Sud si pe unde mai ajung vreo 100.000 de oameni in ultimii 20 de ani.

Fundamentalisti crestini. Un fel de Statul Islamic mai primitiv, dar pe invers, crestin. Mai multi oameni morti decat toti oamenii omorati de teroristi islamisti in Europa. Probabil din toate timpurile.

Scopul LRA – sa intemeieze un stat bazat pe cele 10 porunci din Biblie.
Scopul ISIS (Statul Islamic) – Sa intemeieze un stat bazat pe Coran.

Niciuna din cele 2 grupari nu a disparut, continua sa omoare oameni. Aproape nimeni nu vorbeste despre crestinii LRA. Poate pentru ca ei nu se arunca in aer, ucid cu macetele. Sau poate pentru ca nu ucid in Europa si America, singurele locuri care ne intereseaza cu adevarat.

2. Masacrele comise de militiile crestine in Republica Centrafricana. Asupra musulmanilor

In 2014 si 2015 continuau inca. Mii de victime. Nu a aparut macar o data la stiri.

3. Masacrele de la Sabra si Satila

Sub ochii armatei israeliene, in 1982, militiile crestine libaneze ucideau cateva mii de refugiati palestinieni musulmani.

Peste tot in lume, militii crestine ucid musulmani si alte religii. Buddistii ucid musulmani, ucid crestini. In toate religiile se gasesc nebuni care sa DOAR CA NU IN EUROPA. De aia habar nu avem.

Nu ucid acum. Dar in iulie 1995, acum 22 de ani, crestinii sarbi au masacrat intr-o singura noapte 8.000 de barbati musulmani. 8 mii. Sigur ca NU DOAR PENTRU CA ERAU MUSULMANI. Era si o combinatie de uri politice, sentimente de superioritate/inferioritate culturale si asa mai departe. Cum nici teroristii musulmani nu ucid pentru ca exista oameni de alta religie, pur si simplu. Au si ei cocktailul lor toxic in care tiermondismul, combinatia aia de frustrari de Lumea a Treia, disperare si ignoranta e principala componenta.

Hai sa mai vorbim despre ceva. Despre masacrele comise de crestini pe alte continente in ultima jumatate de mileniu

Europa a colonizat cea mai mare parte a lumii. Si a crestinat-o. De asta crestinismul e cea mai mare religie. Uneori a fost adus cu binele. DAR IN CEA MAI MARE PARTE A LUMII CRESTINISMUL A FOST IMPUS CU FORTA, UNEORI PRIN MASACRE. Africa, America de Sud, Australia. Oriunde.

..sau despre cele mai criminale societati – cele crestine

Daca suntem buni pentru ca suntem crestini, cum se face ca societatile (profund) crestine sunt responsabile pentru cele mai mari masacre din istorie, precum cele Doua Razboaie Mondiale? Sigur ca nu toate au fost purtate din cauze religioase, desi o buna parte din razboaiele Europei au fost din aceasta cauza. Doar societatile erau religioase. Crestine, dominate de o religie a pacii, dar razboinice. Crestine pana in maduva oaselor, dar care au produs asta.

Ok. Sa intelegem cumva ca e o intamplare ca vedem toate atacurile astea teroriste comise de musulmani, ca e totul in ordine la ei?

Nu. Doar ca TOATE VIOLENTELE ASTEA NU SUNT CAUZATE DE FAPTUL CA O RELIGIE SAU ALTA AR FI MAI VIOLENTA.

Sunt cauzate de societati/parti ale societatilor/comunitati ramase in Evul Mediu in privinta atitudinilor fata de religie, stat, alte culturi.

Cei mai multi musulmani nu sunt teroristi (zdrobitoarea majoritate nu sunt), insa produc atat de multi teroristi din cauza faptului ca religia si violenta justificata de religie sunt pentru o parte a populatiei singura cale de iesire din realitatile tarilor lor. Sau comunitatilor lor inca agatate la nivel sentimental de tarile de origine, daca ne gandim la emigrantii musulmani din alte state. Si pentru ca statele (multe dintre ele artificiale chiar peste nivelul de artificial al oricarui alt stat, „desenate” de tarile europene) nu sunt capabile sa controleze extremismul asta, ba de multe ori chiar il produc.

De fapt, nu doar statele musulmane, ci majoritatea societatilor extra-europene istorice (excludem tari colonizate total, de tipul Australiei), fie ca sunt majoritar crestine sau budiste, sunt state cu mari probleme cu controlul violentei.

In Europa si America de Nord ESTE ALTCEVA. Nu ne conducem, cam de la Iluminism incoace, dupa ce scrie Biblia literar, cuvant cu cuvant. Nici statele si, pentru zdrobitoarea majoritate, nici vietile private.

Suntem altundeva. Dar nu pentru ca suntem crestini. Crestini sunt si cei din Congo, scena celui mai sangeros razboi din ultimii 60 de ani, incheiat in 2003 cu vreo 5 milioane de morti.

Suntem altundeva pentru ca societatile noastre, dintr-un cumul de factori care cuprinde libertatea individuala, concurenta intre state, inventarea tiparului si asa mai departe, am inventat state mai avansate si performante, care au reusit sa se desprinda de chingile religiei.

Si nu, nu exista o „religie mai violenta”. Religiile in sine nu sunt violente. Cartile sfinte au fost scrise in vremuri violente, asa ca nu ar trebui luate ad-litteram. Societatile pot fi violente, uneori avand ca pretext religia, alteori nu.

Sigur ca te revolta cand un musulman se arunca in aer la Paris si iti vine sa „ii dai dracu'” pe ei si religia lor. Sigur ca explicatiile simple sunt mai la indemana.

Doar ca adevarul nu e intotdeauna simplu.

Share This:

Lasă un comentariu

Close