Cine va face Guvernul? Iohannis si scorul partidelor mici

guvernul-romanieiCine o sa guverneze dupa alegerile parlamentare din 2016? PNL? PSD? Poate inca un guvern tehnocrat? Poate un guvern de uniune nationala?

Raspunsul nu e usor de dat. Dar stim cele mai importante elemente de care depinde rezultatul negocierilor post-alegeri. Performanta partidelor mici si cum va juca presedintele Iohannis.

Daca vrei sa treci direct la concluzie si sa nu citesti tot, ea e ca PNL are vreo 37% sanse sa faca guvernul in jurul sau datorita lui Iohannis si a faptului ca va avea mai multe partide cu care sa faca majoritatea, PSD 33% pentru ca probabil va fi cel mai mare partid si poate spera la o alianta cu ALDE, mai sunt vreo 20% sanse pentru un guvern de mare coalitie/uniune nationala PSD-PNL si vreo 10% pentru variantea mai putin probabila, gen alt guvern tehnocrat.

Acum, analiza:

Micii aliati de mare importanta

Va conta in primul rand cat vor lua ALDE, PMP, Uniunea Salvati Romania (USR). Si eternul UDMR. Alte partide au sanse mici spre zero sa intre in Parlament.

Asta pentru ca nici PNL, nici PSD, adica primele 2 partide ale tarii, nu va lua suficient cat sa faca singur, chiar prin redistribuire, 50%. Foarte probabil, niciunul dintre acestea nu va lua suficiente procente cat sa faca guvern doar cu UDMR. Ar trebui sa ia fiecare peste 40%, ceea ce e foarte greu chiar si pentru PSD si practic imposibil pentru PNL.

Performanta partidelor mici ar putea decide 1. Daca unul dintre PSD si PNL va forma Guvernul alaturi de acesti aliati. 2. Daca vom avea un guvern de uniune nationala sau „mare coalitie” intre PSD si PNL.

Va dau doar un exemplu: Daca PSD plus ALDE plus UDMR (evident, plus grupul minoritatilor) reusesc sa obtina o majoritate, dar aceea este de doar 3-4 locuri, este aproape imposibil ca un asemenea guvern sa se mentina. Este practic o invitatie la crearea unui guvern de mare coalitie – PSD+PNL.

Dincolo de cat vor lua partidele mici (in conditiile in care cele 2 mari vor lua in jur de 30, 30 si ceva la suta),

Pentru inceput, o evaluare despre care ar putea fi jocul aliantelor:

ALDE – 80% sanse sa faca un guvern cu PSD, 20% cu PNL. Desi ultima varianta pare exclusa, nu e deloc. Tariceanu insusi a lasat o portita in directia asta. La urma urmei, e un pragmatic si pentru el cel mai important lucru e sa fie la guvernare, nu sa fie aliatul PSD.

PMP – 65% sanse sa faca un guvern cu PNL, 35% cu PSD. Unii ar putea crede ca Basescu nu ar face niciodata un guvern cu PSD dupa suspendarea din 2012. Unii n-au crezut multe despre Basescu. E posibil sa faca sau sa lase, nevotand contra, un guvern PSD sa se instaleze. Ultima lui declaratie spune „Ciolos va fi premier daca PNL va lua cele mai multe mandate”. Cu alte cuvinte, cine ia cele mai multe mandate (90% sigur ca va fi PSD), trebuie sa dea premierul. E de vazut daca e doar o declaratie politica sau o sugestie despre ce urmeaza. La urma urmei, in privinta atitudinii fata de justitie, Basescu e mai apropiat de PSD si de ALDE a lui Tariceanu. Din cauza de dosare.

Uniunea Salvati Romania – 90% sanse sa faca un guvern cu PNL, aproape zero sa faca un guvern cu PSD. Desi USR (care la ora asta inca se numeste Uniunea Salvati Bucurestiul) spune clar ca se opune atat PSD cat si PNL, pentru electoratul sau ar fi practic de neiertat un guvern cu PSD. Unul cu PNL ar fi acceptabil, in unele conditii. E posibila si sustinerea unui nou guvern tehnocrat.

2. Cum va juca Iohannis

Premierul va fi nominalizat de presedintele Klaus Iohannis. Presedinte care nu va dori sa dea puterea (doar) PSD, cu exceptia cazului in care e obligat de un rezultat zdrobitor. La un 43% PSD si 10% ALDE plus un anunt ca vor face guvern impreuna, presedintele nu mai are multe lucruri de facut in privinta majoritatii.

Ar putea totusi sa faca in privinta premierului. Ar putea sa-l propuna ca premier acestei majoritati pe Vasile Dincu, actual vicepremier, fost membru PSD si prieten foarte bun cu liderul PSD Liviu Dragnea. Sau alt premier cu care ar putea lucra. Desi termenul mai precis nu ar fi „sa-l propuna”, ci „sa convina cu Liviu Dragnea”.

Dincolo de scenariul cu PSD plus aliatii luand un scor zdrobitor (care nu e cel mai probabil), Iohannis va dori sa introduca PNL la guvernare. Ca vioara intai sau intr-o varianta de impartire a puterii cu PSD. Sa derulam rapid scenariul asta: Nimeni nu obtine o majoritate in alegeri de unul singur.

Dincolo de asta, nici nu exista un rezultat si un anunt care sa-i elimine mai toate optiunile, Iohannis are ceva destul de simplu de facut: nominalizeaza un premier (sa zicem Ciolos), iar acesta face un guvern. Le propune o coalitie de guvernare. Miscarea asta e importanta, dintr-un motiv simplu: Nu prea vrei sa ramai pe dinafara coalitiei. Sa zicem ca esti ALDE sau PMP si vrei la guvernare. Premierul propus deja a convenit cu PNL (sau PSD) o coalitie si te invita si pe tine. E clar ca, fiind mai multe partide, risti sa ramai pe dinafara. Nu poti da tu premierul, e deja propus. Accepti alianta pe care el ti-o propune sau nu.

Primii aliati naturali ai lui Ciolos si Iohannis sunt cei de la PNL. Cu Ciolos sau altul de tipul sau premier, aproape sigur PNL va fi la guvernare. Poate chiar alaturi de PSD.

O scurta analiza a variantelor de creare a majoritatii:

1. Un guvern in jurul PNL

As da ceva mai multe sanse variantei (nu cu mult in fata uneia cu PSD vioara intai, vreo 2-3 procente), cu doua conditii, chiar daca PNL ia mai putin decat PSD in alegeri. Iar cand spun conditii ma gandesc si la faptul ca aceste conditii sunt realizabile in acest moment.

Prima ar fi ca PSD sa nu ia mai mult de vreo 37% si ALDE (cel mai probabil aliat al PSD, desi nu exclud total sa-l vad in tabara PNL) sa nu sara de un 6%.

A doua, ca PNL sa fie destul de aproape de PSD, adica sa ia peste 30% si in Parlament sa mai intre cel putin o formatiune gen PMP sau USR.

AVANTAJELE PNL:

a) Asa cum am spus, Iohannis vrea „partidul sau” la guvernare si da premierul.

b) Sunt ceva mai multe sanse ca UDMR sa faca un guvern cu PNL decat cu PSD. Sigur ca maghiarii intretin relatii foarte bune si cu PSD, asa cum s-a vazut cand au „primit” un judecator la Curtea Constitutionala. Doar ca e vorba de un calcul aici. Se vor simti mai bine intr-o alianta cu PNL, in conditiile in care ar avea mai multe avantaje daca ar fi „cu totul” la putere, nu in Guvern cu PSD si in opozitie fata de presedintele Iohannis. Si sa nu uitam si ca electoratul UDMR are afinitati mult mai mari fata de dreapta, chiar daca partidul in sine joaca mult cu PSD in teritoriu.

c) Sunt mai multe sanse ca USR si PMP sa faca guvern cu PNL decat cu PSD. Electoratele lor sunt de dreapta si anti-PSD.

2. Un guvern in jurul PSD

Pentru a forma guvernul PSD are nevoie de 2 lucruri: Sa fie cel mai mare partid din Parlament si sa gaseasca aliati.

AVANTAJE:

a) Principalul avantaj pe care il are PSD este ca, aproape sigur, chiar va fi partidul cel mai mare din noul Parlament. A reusit asta de fiecare data, cu exceptia 2008, cand PDL a avut 2 parlamentari mai mult, desi ceva mai putine voturi. Va avea asadar legitimitatea sa ceara sa dea premierul. Cutuma asta spune. Nu inseamna ca il va si primi. Cutuma nu e Constitutia.

Constitutia te obliga sa dai doar partidului (sau aliantei) care are peste 50%, nu partidului care castiga.

b) Un alt avantaj e ca, la cum arata rezultatele de la locale, aliatul potential al PSD, ALDE, va intra aproape sigur in Parlament. Nu e la fel de sigur ca aliatii potentiali ai PNL, adica USR si mai ales PMP o vor face si ei.

Pentru PSD sunt importante lucrurile astea: sa ia un scor cat mai mare, diferenta fata de PNL sa fie consistenta, iar potentialii aliati ai liberalilor (foarte-foarte important, mai ales USR) sa ia un scor cat mai mic.

3. Un guvern de mare coalitie

Toate partidele exclud un guvern de guvern de mare coalitie sau uniune nationala, adica PSD si PNL sa fie aliati. Cum excludeau si PDL si PSD in 2008. Si cum e normal sa o faca inaintea alegerilor, pentru a nu-si pierde.

Nu e imposibil, mai ales ca multi si-l doresc. Presedintelui Iohannis i-ar conveni de minune, practic i-ar asigura realegerea in 2018 si un guvern care sa nu fie limitat de o opozitie foarte puternica. Un guvern cu care ar putea face multe.

Cum se ajunge la asa ceva?

I) Printr-o pozitie absolut nerezonabila a partidelor mici. Daca PMP sau USR (pentru ca ALDE e mai flexibila politic) pune conditii de neacceptat pentru a intra in Guvern sau anunta ca nu doreste sa guverneze cu nimeni, Iohannis plus PSD si PNL se vor „simti obligati” sa asigure stabilitatea tarii si sa dea un guvern de uniune nationala. Adica exact ce le convine destul de bine multor oameni din mai multe zone.

II) Daca scorurile unuia dintre partidele mari plus aliatii lor potentiali sunt mici (abia trec de 50%), iar majoritatea ar fi instabila, de doar cativa parlamentari, eventual depinzand de voturile minoritatilor nationale. Din nou, o situatie care nu e de dorit, nimeni nu vrea ca un guvern sa stea intr-o majoritate atat de fragila.

Nota: Astea sunt cele mai probabile variante, bazandu-ne pe o „poza a momentului”. Mai sunt multe luni pana la alegeri si orice se poate intampla.

Ne asteapta o toamna interesanta.

PS – Asta e primul articol dintr-o serie lunga (si interesanta, despre ce vorbim?) care va analiza alegerile parlamentare din 2016.

Dati un like paginii Carbon 14 daca vreti sa le urmariti!

Share This:

Un gând despre “Cine va face Guvernul? Iohannis si scorul partidelor mici

Lasă un comentariu

Close