Jocul lui Basescu

imagesCine credea ca Traian Basescu e „mort” din punct de vedere politic se insela. Fostul presedinte mai poate juca un rol si inca unul important.

Partidul lui, PMP, ar putea sa fie partidul care decide cine face Guvernul.

Cu cine se aliaza Basescu? In mod normal, cu dreapta, nu? Cu PNL.

Asa ar fi logic din punct de vedere politic. Numai ca, de aproape 2 ani, Traian Basescu vorbeste si actioneaza precum PSD, ALDE si Antena 3. De fapt, PSD nu mai e nici pe departe atat de vehement anti-justitie, daca il scoatem din ecuatie pe Ponta, oricum. Pe care l-a scos Dragnea din ecuatie.

Tinta lui sunt, culmea, „basistii”. Procurorii si judecatorii. Plus mai tot ce poate fi considerat anticoruptie.

Ce ne spune asta despre ce ne asteapta?

Ne spune ca Traian Basescu nu e deloc sigur in tabara „dreptei” dupa alegerile din toamna. Pentru ca, o vrem sau nu, PNL, cu toata pleiada sa de smecheri, e mai angajat in anticoruptie decat celelalte partide parlamentare.

Din punct de vedere politic, sa faca o alianta de guvernare dupa alegeri cu PNL ar fi miscarea logica. L-ar ajuta sa nu-si piarda 70% din electorat. Asta daca obiectivele lui sunt pe termen lung.

Dar poate ca Basescu nu vrea un partid mai mare. Poate ca Basescu are alte scopuri, cum ar fi sa schimbe niste legi antijustitie care nu ii plac. Sau sa faca altceva in directia asta. Nu sugerez ca ar vrea neaparat sa le manareasca. Insa poate vrea alianta unui partid care nu e atat de radical anticoruptie. Gen PSD. Sau ALDE.

Sau poate doar vrea sa joace tare pentru negocierile post-electorale. Oricum ar fi, Basescu de azi nu mai e Basescu din 2012. Si de el poate sa depinda soarta noului guvern.

Share This:

Lasă un comentariu

Close