4 oameni de urmarit ca sa intelegi alegerile americane

alegeriAlegerea presedintelui Statelor Unite e cel mai important eveniment politic (la termen) din lume. Pe intelesul unora, e ca si cum Kim Kardashian ar poza goala cu un pahar de sampanie pe fund o data la 4 ani.

Daca si tu suferi de boala mea, adica sa-ti dai cu parerea pe Facebook despre evenimentele astea majore, uite cativa oameni pe care sa-i urmaresti ca sa stii ce spui. Tot pe Facebook.

1. Nate Silver

Inainte sa-l urmaresti, trebuie sa-i stii povestea. Silver e un tip care a inceput sa faca previziuni despre baseball. Era specialist in a urmari jucatori din ligi inferioare si a prognoza care va ajunge jucator mare, pe baza unor indicatori – cate reusite la a nu stiu cata bataie si asa mai departe.

Apoi a trecut pe politica. In 2008, cand au fost alegeri pentru presedintie si o parte din Congres (parlamentul american), a ghicit aproape toate rezultatele in toate statele. E un maestru al sondajelor si interpretarilor lor. Scrie pe site-ul FiveThirtyEight alaturi de alti specialisti in predictii. E autorul cartii „Semnalul si zgomotul”, una dintre cele mai utile carti pe care le poti citi.

2. Fareed Zakaria

Jurnalist CNN, Time, Washington Post. Unul din cei mai buni comentatori. Usor de citit.

3. Ian Bremmer

Bremmer e vazut mai curand specialist in geopolitica si relatii internationale, dar e la fel de bun si in analiza politicii americane. Ceva ce s-ar putea sa-ti placa: tipul e destul de amuzant. Si ceva ce s-ar putea sa-ti placa mai mult: Tipul are „skin in the game”. Adica firma lui, Eurasia Group, ofera consultanta de risc politic pentru companii din intreaga lumea, nu e doar unul care-si da cu parerea fara consecinte. Si face bani buni din asta.

4. Niall Ferguson

Istoric, britanic, profesor la Harvard. Din astea bune. Un pic cam inclinat spre religie si, zic unii, neo-consevatorism, dar tot merita urmarit.

Aici ai si lista celor de urmarit pe Twitter, conform celor de la The Atlantic.

Share This:

Un gând despre “4 oameni de urmarit ca sa intelegi alegerile americane

Lasă un comentariu

Close