Super site-uri pentru cand vrei sa te simti destept

1. Farnam Street

Site-ul asta e, pe scurt, despre cum sa gandesti mai bine, mai limpede. Vorbeste despre erorile de gandire, progresul stiintific si recomanda o multime de carti inteligente.

2. Edge

Unele dintre cele mai destepte dezbateri de idei pe care le poti citi, de la robotica la istorie si la stiinta predictiilor. Insista mult pe ideea unei a „treia culturi”, adica influenta unui alt tip de intelectuali. Nu scriitori, nu filosofi, ci oamenii de stiinta – in special din domeniul stiintelor sociale – care domina acum „piata” intelectuala si ne modeleaza felul de a gandi. N-au pagina de Facebook, doar site.

3. Brain Pickings

Blogul asta e in primul rand despre carti. Mai ales listele unor personalitati te inspira sa citesti si tu. Dar mai e si despre multe alte lucruri. Despre viata, depresie, meditatie, bucurie si asa mai departe.

4. Big Think

Site-ul asta raspunde unei multimi de intrebari. De la stiinta, gandire, sport pana la subiecte pe care nu mi le amintesc acum. Merita.

5. FiveThirtyEight

E despre politica, statistici, sondaje si super predictii. Fondat de Nate Silver, unul din cei mai tari autori de predictii si un om inteligent pe care ar trebui sa-l urmaresti.

6. Quillette

Din nou, un super site de dezbateri de idei. Insista mai mult pe chestiuni precum rasism, fundamentele psihologice ale unor actiuni si tot asa. Cu spirit australian de gandire in afara cutiei.

PS – Bineinteles, daca vrei un site destept in romana trebuie sa dai like paginii Carbon 14. Desi trebuia sa fie evident.

Share This:

Lasă un comentariu

Close