I-ar fi mai bine Romaniei daca s-ar intoarce monarhia?

Ströhl-Regentenkronen-Fig._15Ca de fiecare data cand e vorba de Casa Regala, se aprind discutii despre rolul monarhiei pentru Romania, daca au fost buni sau rai si, bineinteles, cum ar fi daca s-ar intoarce monarhia in fruntea statului.

Hai sa facem exercitiul asta pur teoretic. Spun pur teoretic pentru ca sprijinul pentru o revenire a monarhiei in Romania este mic, nu exista conditii pentru o asemenea schimbare si nici nu vor exista in viitorul previzibil. In plus, din punct de vedere uman, pentru Casa Regala in sine prezentul nu suna prea bine si se pare ca, dupa indepartarea principelui Nicolae, nu are niciun viitor, din motive biologice.

Sigur, sunt probleme mai importante pentru Romania in momentul asta, dar hai sa il facem!

Ne-ar fi mai bine cu monarhia?

Ar schimba ceva, in bine sau in rau? Si, mai important, am putea sa avem monarhie in Romania?

Cred asta: Nu conteaza atat de mult daca avem monarhie sau nu. Conteaza sistemul de „reglaj” al statului, ceea ce sta in spatele monarhiei.

Pornim de la principiul ca am avea o monarhie constitutionala cu drepturi limitate, o monarhie simbolica, asa cum e in toate democratiile liberale, nu un jucator politic.

Credeti ca Marea Britanie ar duce-o mai bine sau mai rau daca ar deveni republica? Ar conta mult prea putin. La ei monarhia „merge” pentru ca au un sistem in care puterea efectiva nu i se da (fiind in mainile unor structuri democratice, cu sute de ani de experienta si perfectionare in administrarea statului), dar e folosita pentru prestigiul si simbolul sau.

Regina Angliei are cam aceleasi atributii precum presedintele Germaniei. Aproape exclusiv simbolice.

Daca am avea un sistem bine pus la punct, care sa se auto-regleze si care sa aiba nevoie de monarh doar ca figura de mare prestigiu, n-ar fi o problema sa avem monarhie constitutionala. Cu alte cuvinte, daca nu ar fi nevoie de un sef de stat „jucator”, care sa intervina efectiv, in plan politic, pentru a incerca sa regleze lucrurile. Spun „jucator” nu in sensul dat de Basescu, care a incercat sa fie seful intregului sistem, ci in sensul in care sa aiba o prezenta activa, care sa ia decizii politice chiar in sensul partizan.

Suntem in punctul ala, dincolo de imposibilitatea revenirii monarhiei in acest moment?

Mai degraba nu. In momentul asta, sistemul pe care il are Romania, cu un presedinte care are ceva puteri (mai mult de blocaj/filtrare) si care de multe ori se opune premierului si Parlamentului, are avantajele sale.

Are in primul rand avantajul ca nu e lasata toata puterea pe mana unei majoritati parlamentare care de multe ori e formata din traseisti si a unei administratii puternic politizate, centralizate si in care coruptia e cuvantul de lege. Fie presedintele cat de rau, e bine ca de cele mai multe ori e un alt centru de putere care nu lasa celalalt centru traditional, cel de la Guvern, sa se „intinda prea mult”, de cele mai multe ori o intindere in sens negativ.

Suntem o democratie prea putin consolidata comparativ cu a Marii Britanii, in care sistemul de reglaje si echilibre „rodat” de atat de mult timp face prea putin important rolul sefului statului.

Concluzia e ca, la modul generic, monarhia nu ar fi nici buna, nici rea pentru Romania, ci ar depinde mult de contextul in care se afla statul. Ar putea fi o solutie in contextul unei stabilitati administrative a unui sistem in care e nevoie de o figura pur neutra. E adevarat, nici singura solutie si nici prima.

Romania nu este acolo in acest moment. Si nici Casa Regala, asa cum este in acest moment, nu este acolo si e greu de crezut ca ar mai putea fi.

Share This:

Un gând despre “I-ar fi mai bine Romaniei daca s-ar intoarce monarhia?

Lasă un comentariu

Close