Manual de manipulare: Azi, Russia Today

Postul tv care se vede cel mai bine la televizorul meu e Russia Today, postul de propaganda al lui Putin. Imaginea e impecabila, culorile clare, iti raman pe retina.

Manipularea e impecabila si ea.

Nu se apuca deschis sa spuna „Rusia e formidabila, jos America”, sunt prea destepti pentru asta.

In schimb, speculeaza scepticismul, conspirationismul si lipsa de informatii ale acestei epoci.

Pentru ceva ce face Rusia rau „nu sunt destule informatii”, prezinta un „expert” care spune altceva decat restul de 99%, ridica intrebari cu insinuari. Cam cum fac aia care neaga un adevar evident precum incalzirea globala.

Cat despre America si occidentali, orice lucru care poate fi speculat e speculat. Si exagerat, marit de 100 de ori. America e prezentata fin ca o oligarhie in care drepturile cetateanului sunt incalcate rau de tot, suprimate (uitand ca Rusia insasi e o dictatura cu elemente de semi-iobagie si care e la 100 de ani in spatele Occidentului la capitolul drepturi si libertati).

Mor 50 de civili intr-un bombardament american in Afganistan? „Macel”. Mor 70 intr-un bombardament rusesc in Siria? Stirea la RT e ca „nu e clar cine e autorul bombardamentului”.

Alte linii de propaganda: „Cine se cred corporatiile astea occidentale care jefuiesc alte tari?” Daca face una ceva urat, stirea e prezentata ca si cum toate ar face. Ca si cum scopul lor e sa umileasca si sa jefuiasca.

Sau „cine se cred occidentalii astia care ne dau noua lectii?”

Mesajul e puternic si e legat de prejudecatile, complexele de inferioritate si teama de umilire pe care le au popoarele din est. Inclusiv romanii. Ceea ce fac rusii e sa hraneasca o repulsie fata de Occident. Pe care Putin sa o foloseasca in scopuri politice, impotriva Occidentului.

Depinde si de noi daca vrem sa fim unelte.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa mai primesti si altele, poti urmari Carbon 14 pe pagina sa de Facebook.

Share This:

Lasă un comentariu

Close