3 carti ca sa ai o baza despre istoria Romaniei

Se citeste mult despre istorie in Romania. In total, din paginile citite de 70-80 de oameni ai putea strange de o carte. Se citesc multe site-uri de gunoi din care afli ca avea Ceausescu nu-stiu-ce comoara si ca l-a omorat FMI pentru ca devenea „prea puternic”.

Ok. Dincolo de porcariile astea, ar mai fi si lucruri valabile de citit. Hai sa facem o lista scurta. O carte ca sa intelegi economia Romaniei, una ca sa intelegi comunismul si alta ca sa intelegi cum se scrie istoria, cum se creeaza identitati si constiinte nationale. Da, stiu, recomand carti misto.

1. Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2000) – Bogdan Murgescu

De ce suntem saraci? Mai ales, de ce suntem mai saraci decat Vestul de multe sute de ani, de ce nu reusim sa recuperam? Profesorul Murgescu, probabil cel mai bun pe istorie economica din Romania asta, reuseste sa analizeze chirurgical treaba asta. Cartea e densa pentru ca Murgescu e un istoric bun, nu un talent literar, s-ar putea sa nu ai rabdare sa o parcurgi. Dar fie si daca o sa citesti dar concluziile fiecarui capitol o sa intelegi destule.

Pana atunci, uite un interviu interesant cu Murgescu.

2. Stalinism pentru eternitate – Vladimir Tismaneanu

Tismaneanu este cel mai bun cunoscator al istoriei politice a comunismului romanesc. Asta si pentru ca familia sa a facut parte (pentru o vreme) din esaloanele superioare ale Partidului. Tismaneanu a mers la scoala cu Nicu Ceausescu si fii altor stabi comunisti si a cunoscut personal multe dintre figurile de varf.

Povestea partidului comunist, vei afla, aduce si cu cea a Mafiei, si cu a unei gasti de marginali carora li s-a pus puterea in maini. Cartea e fascinanta si o sa intelegi multe despre ce a fost comunismul, dar si despre ziua de azi, cand comunismul ne-a influentat atat de mult.

3. Istorie si mit in constiinta romaneasca – Lucian Boia

Daca ar fi sa recomand cuiva o singura carte pentru a intelege istoria poporului roman, pe asta as recomanda-o. Boia este un istoric pe care multi adora sa il urasca. Pentru ca are curajul sa spuna adevaruri. Despre cum se construieste istoria unui popor (se construieste, da), despre minciunile care ni s-au servit.

Pentru multi e greu de digerat, refuza sa se confrunte cu asa ceva.

Sigur ca Boia e putin „pop”, sigur ca e un simplificator, sigur ca mai poate gresi putin pe unele teme, sigur ca se pot spune o multime de lucruri.

Dar e un om de la care poti afla lucruri, care iti poate deschide ochii. Asta daca vrei sa ii deschizi.

DACA TI-A PLACUT ARTICOLUL, NU UITA SA DAI SHARE, LIKE SAU SA APRECIEZI PAGINA CARBON 14 CA SA CITESTI SI ALTE ARTICOLE INTERESANTE. VOR MAI FI.

Share This:

Lasă un comentariu

Close