Mi-e teama de ultima rabufnire a acestui Parlament!

Mai sunt, grosso modo, doar vreo 2 luni pana la alegeri. Deci vreo 2 luni de functionare adevarata a acestui Parlament, poate mai putin. Timp destul sa faca toate prostiile posibile. Sa-si dea beneficii pentru ei, sa adopte masuri populiste care nu tin seama de limitarile bugetului.

Situatia e „coapta” pentru asta. Foarte multi dintre legislatori fie nu vor mai fi in noul Parlament, fie sunt „pe muchie de cutit”. Parlamentul va fi mai mic cu aproximativ 120 de oameni ca urmare a modificarii legislatiei electorale. Unii nu vor mai prinde listele din diverse motive (probleme cu legea, marginalizare in partid samd). Altii aleg sa se retraga. Toti vor fie sa-si mai „dea ceva”, vreun mic adaos la „pensiile speciale”, vreo inlesnire. Toti vor sa „lase ceva in urma”. E uman. Si te si ajuta in viitor, oriunde ai merge.

Pe de alta parte, si lupta politica e stransa, asa incat trebuie sa „iei ochii” electoratului cu masuri. A se citi masuri populiste.

Deja au inceput de cum a inceput sesiunea de toamna: Scutire de impozit si contributii pentru pensiile mari, inclusiv pensiile speciale ale parlamentarilor (cele mici erau oricum scutite), au lasat nemodificata legea care ii protejeaza pe plagiatori in Comisia de Invatamant.

Asta dupa ce inainte de vacanta parlamentara au votat imunitate pentru avocati sau dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, printre alte „minuni”.

La ce sa ne asteptam?

Sa se dea bani. Tuturor celor care vor vota. Fara sa se tina seama de faptul ca Romania e in pericol sa iasa din tinta de deficit convenita cu Uniunea Europeana. Sau ca nu avem. Sau ca pot fi folositi mult mai inteligent.

Sa-si dea beneficii. Unii dintre parlamentari vor sa-si asigure viitorul. Altii il au asigurat, cu cateva milioane de euro in conturi. Din salarii, evident. Dar parca nu strica sa mai primesti ceva. Bani sau diverse inlesniri.

Sa scape de lege. Numarul parlamentarilor cu probleme penale merge spre suta. Asta dintre cei prinsi. E important asadar ca, daca nu sa puna justitia la pamant (greu in contextul asta), sa-i limiteze puterea. Sa o ingreuneze in unele zone care i-ar putea afecta. Sa isi creeze mici imunitati.

Urmeaza 2 luni foarte interesante. Un Parlament ca acesta nu se lasa dus pur si simplu.

Share This:

Lasă un comentariu

Close