Cine este cu adevarat ideologul lui Putin?

putin-358895Cine este ideologul lui Putin? Cine este omul care concepe planul strategic al Rusiei, orientarea sa politica?

Raspunsul nu e simplu.

In Romania o sa vezi o multime de articole scrise (superficial) in care se spune „bombastic”:

Aleksandr Dughin. Pentru cine nu stie, Dughin e un personaj cu figura de Rasputin cand avea pojar, geopolitician, pe care il vezi pozandu-se cu diversi mascarici marginali si radicali de pe la noi, dar si cu diverse personaje ceva mai serioase interesate de politica externa si interesate sa se puna bine cu rusii.

Fals. Aleksandr Dughin nu poate fi considerat ideologul lui Putin

E de ajuns sa citesti ceva de Dughin (apropo, eu am citit) ca sa vezi ca e mult prea radical si deplasat pentru rolul asta. Cererile lui pentru un „genocid al ucrainienilor”, pentru o Rusie care sa cucereasca Europa, pentru un stat care sa semene cu „1984” si asa mai departe sunt deplasate si caricaturale. Nu mai spunem despre povestile pe care le lansa in 2014 despre „baiatul crucificat de ucrainieni in Donbas”. O poveste care, se pare, i-a si adus eliminarea din mediul universitar (ceva ce nu-i faci ideologului regimului).

E un clovn. Cu rolul sau, e adevarat, in politica agresiva a Rusiei, acela de a tine legatura cu alti radicali din alte tari, de a mai face scandal, de a arata „fata cea mai urata pe care o are Rusia”, asa cum LPDR-ul lui Jirinovski a fost creat pentru a speria Vestul „de ce ar putea veni”. Oricum, cu tot rolul sau, Dughin e marginal si nu in concordanta cu politica externa a Rusiei, asa cum s-a vazut cand chiar el a criticat politica din Ucraina, considerand-o prea „moale” (doar era tipul cu genocidul) si criticandu-l direct pe insusi Putin. Nu pare ceea ce un ideolog adevarat ar face, nu?

Sigur ca Putin, acum vreo 20 de ani, i-a scris prefata unei carti. Asta nu spune mare lucru.

Sigur ca lucruri cerute de el, precum incorporarea Crimeii, a Osetiei de Sud (de facto) si asa mai departe s-au infaptuit, dar asa au cerut si cateva milioane de rusi, nici asta nu spune mare lucru.

Daca ii urmaresti atent miscarile si miscarile Rusiei vezi ca nu poate fi cu adevarat „ideologul lui Putin”.

Cine este, in conditiile astea, „eminenta cenusie” a lui Putin?

„Nimeni” ar fi cel mai la indemana raspuns. De fapt, sistemul lui Putin e o tesatura bizantina in care diverse orientari concureaza intre ele si in care diverse personaje, in functie si de dorintele si interesele „tarului Vladimir” joaca un anumit rol. Putin basculeaza intre diferite tabere. A inceput ca (aproape) un liberal clasic in relatiile internationale: multilateralism, intelegere, dialog. A avut chiar o scurta perioada de apropiere de Statele Unite, apoi a fost rece-pragmatic pana cand, dupa 2008, s-a cristalizat „doctrina Putin” – conservatorism social in interior plus nationalism si militantism, cu o atitudine dura fata de Occident. Plus un sistem politic de „verticala a puterii”, strict controlat. Si nationalizarea marilor companii sau trecerea lor in mainile unor oligarhi fideli (si oricum bine controlati).

Cine-l influenteaza pe Putin, totusi? Spunem influenteaza in sensul in care se consulta cu oamenii astia, tine seama de ei pentru ca se sprijina pe ei, dar nu in sensul in care acestia l-ar dirija sau, din contra, i-ar fi indispensabili.

Avem gruparea oligarhilor, interesati mai ales de a face afaceri cu Vestul si pana deunazi puternic reprezentata de fostul Adjunct al Sefului Administratiei Prezidentiale, Igor Secin, dar si de vechii prieteni ai lui Putin (unii ca fratii Rotenberg sau Nikolai Samalov), in usoara pierdere de viteza

Avem grupul siloviki, format din fosti sau actuali membri ai structurilor de forta (armata, servicii secrete) unde ii putem include, printre altii, pe Serghei Ivanov (recent eliberat din pozitia de sef al Administratiei Prezidentiale intr-o noua miscare de consolidare a puterii lui Putin) si Nikolai Patrusev.

Avem diverse grupuri ideologice si conservatoare (de cele mai multe ori reprezentand acelasi front, dar nu intotdeauna), unde gasim influenta Biserica Ortodoxa Rusa dar si diversi nationalisti extremisti si nostalgici ai imperiului URSS.

Si mai avem si destul de firava grupare liberala (desi termenul e pretentios) reprezentata nu prea convingator de premierul Dmitri Medvedev.

Un articol al BBC despre cercul interior al lui Putin ii nominalizeaza pe Medvedev, Secin, Ivanov, Patrusev si Aleksei Kudrin, fostul ministru de Finante al lui Putin care a demisionat acum cativa ani dar care (spune BBC) ramane apropiat. Cat de apropiat nu se stie, Kudrin a participat in ultimii ani la marsuri ale opozitiei si a fost critic fata de Kremlin, revenind insa apoi in anturajul „tarului”.

Acestia sunt in zona de „politici dure”, dar cercul de prieteni de afaceri (in sensul extins, oricum toti sunt prieteni de afaceri) e mereu prezent.

Toti au influenta, iar politica Rusiei nu este rezultatul gandirii unui „spin doctor”, ci e un proces complex in care multe voci si interese de care tine seama Putin au o influenta. Niciun grup nu prevaleaza cu adevarat pe termen lung, insa toate au un cuvant de spus.

Dar suportul intelectual?

Nu exista o singura zona de suport intelectual pentru politica externa si de securitate a Rusiei, insa una se distinge – Consiliul de Politica Externa si Aparare. Opiniile celor mai multi dintre ei (plus a altora din aceeasi zona de gandire si influenta) le gasim in publicatia http://eng.globalaffairs.ru/. Cititi-o, e un exercitiu intelectual foarte interesant!

Principalii oameni de acolo sunt Serghei Karaganov, presedintele Consiliului, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al lui Putin de multi ani de zile si Fiodor Lukianov, unul dintre cei mai apreciati specialisti in politica ruseasca.

Pentru a ne face o idee, primul e autorul „doctrinei Karaganov”, elaborata acum 25 de ani si care spune ca Rusia trebuie sa e profileze ca aparatoarea drepturilor etnicilor rusi din tarile vecine Federatiei pentru a-si creste influenta internationala. Va suna foarte-foarte cunoscut?

In Romania, o singura publicatie am vazut ca ii da lui Karaganov rolul cuvenit in loc sa puna placa „marelui sfatuitor Dughin”, Gandul.

Despre un mic „geniu tactic” – Vladislav Surkov

Inca un personaj ar mai trebui mentionat aici. E greu sa-l incluzi la ideologi in stilul celor din platforma intelectuala de mai sus, dar nu daca te gandesti la aspectul machiavelic, tactic al „doctrinei Putin”. Dar e unul dintre oamenii care pot fi bagati la categoria „ideologi” pur si simplu.

Surkov, un cecen tenace, inteligent, care si-a schimbat numele pentru a putea urca, venit dintr-o zona ciudata de PR si oligarhie post-sovietica si care scrie piese de teatru in timpul liber. Si care a devenit un maestru al „oglinzilor si fumului”. Cititi aici si aici doua materiale despre el, personajul e fascinant pe alocuri.

Marea lui realizare pe plan intern e contributia la arhitectura „verticalei puterii”. Ea spune ca Putin conduce un sistem foarte centralizat de putere, in care foloseste teoria „democratiei suverane” pentru a impiedica orice influenta externa si controleaza toate fortele politice importante ale Rusiei, care sunt (chiar si comunistii) doar marionete ce au rolul de a arata ca exista opozitie in aceasta tara. Orice energie e canalizata (a creat si miscarea de tineret Nasi, pro-Kremlin), oricine e controlat sau eliminat.

Dupa o cariera „buna” pe plan intern, Surkov a devenit reprezentantul special al lui Putin pentru relatia cu „Ucraina, Abhazia si Osetia”. Artizanul miscarilor de manipulare pe care le-am vazut cu totii. Cu putin inainte ca Rusia sa invadeze Crimeea, Surkov a scris, sub pseudonimul Nathan Dubovitki, un articol in care descria chiar ce urma sa faca Rusia – razboiul hibrid, „razboiul non-linear” pe care il cunoastem: fara confruntare deschisa intre state, folosita dezinfomarea, paranoia si manipularea, zone sau generatii impotriva altor zone si generatii. Multe oglinzi. Mult fum.

…si urmasul sau la Kremlin

Daca Surkov a fost mutat pe „externe”, un „spin doctor” a ramas si pe plan intern. Viaceslav Volodin, actualul sef adjunct al Administratiei Prezidentiale, este „la butoane” pe partea de manipulare coordonare blanda a politicii interne a Rusiei. Urmatoarea lui sarcina e sa sa se ocupe de alegerile prezidentiale din 2018. Pana atunci insa trebuie sa-si faca datoria si la alegerile parlamentare din 18 septembrie.

Este chiar urmasul lui Surkov si a pastrat cele mai multe dintre coordonatele trasate de acesta, chiar daca e considerat mult, mult mai putin creativ.

Un alt „tehnician politic” care a ajutat la implementarea „democratiei controlate” este Gleb Pavlovski, acum devenit un critic al lui Putin dupa ce a fost inlaturat de la Kremlin in 2011 si un om care stie multe despre viziunea lui Putin asupra lumii. Cititi articolul – dincolo de subiectivismul autorului sunt multe lucruri utile.

Concluzia este asta: Nu exista o singura persoana care poate fi numita „ideologul lui Putin”. Sunt insa cativa care au o influenta puternica asupra comportamentului regimului Putin, intern si extern, care construiesc cadrul comportamentului sau. Ei se pot schimba, dar coordonatele sistemului se schimba prea rar..

Sursa foto.

DACA TI-A PLACUT ARTICOLUL, NU UITA SA DAI SHARE, LIKE SAU SA APRECIEZI PAGINA CARBON 14 CA SA CITESTI SI ALTE ARTICOLE INTERESANTE. VOR MAI FI.

Share This:

Lasă un comentariu

Close