De ce sunt Europa si America in fata? De ce ne putem uita de sus la alte societati?

How to get rich e unul din textele alea pe care trebuie sa le citesti.

Autorul e Jared Diamond, unul din cei mai mari ganditori ai ultimelor decenii, dupa umila mea parere.

Intrebarea la care incearca sa raspunda e: De ce Europa (si America de Nord ulterior) au luat-o inaintea celorlalte zone ale lumii, inclusiv inaintea celor care erau cu mult inainte acum cateva sute de ani? Sa fie religia noastra crestina? Dar suntem crestini de vreo 1.500 de ani, iar o mare pare a acestora celelalte civilizatii ne erau evident superioare de multe secole in momentul in care a inceput „decolarea”.

Acum vreo 500 de ani, Occidentul era doar o zona saraca a lumii, mult in urma Chinei si a lumii musulmane la capitolul stiinta, cunostinte tehnice si ale stiintelor sociale sau organizare. De Estul Europei nu mai vorbesc, noi abia stim vag ce state se gaseau pe teritoriul nostru, asta cam la vreo 200-300 de ani dupa ce in Occident se infiintau primele universitati.

Doar ca lucrurile s-au schimbat de atunci. Occidentul, in care sute de state erau in competitie intre ele, nu putea bloca total inventii cu potential. Diferite structuri concurau intre ele (ghilde, asociatii, orase) chiar in interiorul statelor.

Va dau un exemplu: In China, dupa ce incepusera senzational explorarile maritime (ajunsesera si in China), calatoriile pe mare fusesera interzise. Imparatul avea monopolul puterii, nu exista un concurent mai destept care sa se apuce el de explorari. Nu era cazul in Europa, iar descoperirile geografice au ajutat mult Occidentul sa domine lumea.

Alt exemplu: Imperiul Otoman, cea mai mare putere europeana (si, din multe puncte de vedere, cea mai organizata si avansata) a sfarsitului de secol XV si inceputului de secol XVI, a interzis din senin tiparul, in 1515, din motive religioase se pare. Si in Europa au mai fost principi „destepti” care, la inceput, l-au interzis din motive religioase sau au fost sceptici fata de el, dar asta le-a adus un dezavantaj. Fie au pierdut cursa, fie s-au razgandit rapid. Din pacate pentru ea, cea mai importanta parte a lumii musulmane (Turcia, Egipt, Siria, Arabia, o parte din Irak) se gasea sub un monopol politic, cel otoman.

Lectia e: Competitia (favorizata de existenta sutelor de state europene) si libertatea care decurge de aici (sau o insoteste uneori) e unul din cei mai importanti factori ai progresului. Probabil cel mai important. Sigur, raspunsul e mult mai complex, dar articolul asta e un bun punct de plecare.

Share This:

Lasă un comentariu

Close