Alegeri a la russe: Inca o lovitura de propaganda a lui Putin

Au fost alegeri in Rusia, castigate de partidul lui Putin, Rusia Unita.

Nicio surpriza aici. Sistemul Putin nu permite ca forte care nu sunt pro-Putin sa intre in Parlament si ii vine usor sa „regleze” rezultatele. De exemplu, sa triseze de-a dreptul. Pentru Rusia Unita era la fel daca obtinea 60% sau 30%. Opozitia este doar una de fatada, convenabila, care oricum voteaza cu regimul Putin pe chestiunile importante. Ar fi gresit sa consideram ca exista o opozitie adevarata in Rusia. Exista o opozitie controlata, una care nu ar putea niciodata sa ia puterea.

Rusia Unita va lua peste 50% din mandate, in mod clar.

Asa e construit acest sistem. Pentru mai multe, citeste despre artizanii si ideologii politicii lui Putin. am mai scris.

Cateva concluzii dupa aceste alegeri:

1. Principalul scop al acestor rezultate este inca un strat de control pentru regimul lui Putin. Va avea nevoie de el, din simplu motiv ca li s-a terminat fondul de rezerva pus deoparte in perioada de boom economic. Vor trebui sa ia masuri nepopulare. Dar probabil dupa alegerile prezidentiale din 2018, cel mai sigur.

2. Regimul a mai „eliberat din presiune”: Li s-a permis sa candideze si unor adversari „periculosi”, dar au fost barati pe alte cai, in primul rand prin bararea accesului in presa. Partide liberale, anti-Putin, precum Yabloko sau Parnas, au avut o viata mai usoara de data asta, doar ca oricum fara succes, in conditiile in care resursele si accesul in presa le-au fost taiate pe toate partile.

3. Nimic nu s-a schimbat. Rusia traieste aceeasi farsa a democratiei „controlate”.

Share This:

Lasă un comentariu

Close