Ce sa citesti daca te intereseaza alegerile americane

Am mai spus-o, alegerile din SUA sunt cel mai mare (si mai lung) spectacol politic din lume. Si cum America e inca tara nr. 1 din lume, ceea ce se intampla acolo influenteaza si ceea ce se intampla in Romania.

Daca vrei sa urmaresti alegerile prezidentiale (si pentru Congres) de acolo fara sa citesti presa din Romania, care de multe ori nu are specialisti care sa-ti „traduca” ce se intampla acolo, uite cateva recomandari.

Le-am pus paginile de Facebook pentru ca asa sunt mult mai usor de urmarit.

1. ” Clasicii”, adica ziarele vechi si de prestigiu.

The New York Times, unul din cele mai importante din lume, considerat mai degraba centrist sau „liberal”. Multi traduc asta in pro-Partidul Democrat, desi e mult spus.

The Wall Street Journal si Washington Post, considerate pro-marele business si pro-Partidul Republican.

The Atlantic nu e chiar la nivelul celor de mai sus, insa e o sursa de informatii de prima mana.

Bloomberg Politics, daca te intereseaza si din unghiul de vedere al presei economice.

2. Cei noi, neconventionali si foarte interesanti

Politico. Cele mai importante informatii si analize politice, livrate scurt si simplu.

RealClearPolitics e mai degraba un agregator al celor mai importante stiri, analize si sondaje referitoare la politica americana.

FiveThirtyEight e ceea ce americanii numesc „a gem”. E site-ul fondat de Nate Silver, tipul care a inceput cu predictii din baseball si a trecut apoi pe politica, unde s-a dovedit unul dintre cei mai buni predictori ai rezultatelor curselor pentru presedintia americana si Congres (a ghicit aproape totul in 2008). Nu au doar sondaje seci, ci si discutii intre ei, analize foarte serioase. Probabil cei mai buni daca vrei sa-ti dai seama incotro merge o cursa.

PolitiFact e un site cu o misiune simpla si foarte utila – verifica daca declaratiile politicienilor sunt reale.

Vox, desi e clar un site „liberal”, ceea ce in America s-ar traduce prin centru-stanga, e de mare ajutor pentru ca e pur si simplu un site „de explicatie”. Si de bun simt.

The Huffington Post este de asemenea un site de orientare „liberala”. Avantajul ca acest „cel mai mare blog din lume” iti ofera o multime de informatii pe partea asta, agregate sau produse de ei.

Share This:

Lasă un comentariu

Close