Batalia pentru guvernare: Premierul Ciolos vs vicepremierul Dincu

ciolos_dancu_24303100Tabara „dreptei” a mutat puternic in ultimele saptamani in cursa pentru guvernare. Presedintele Iohannis pare ca a intrat in batalie si este activ cat a fost in intregul an, adunat. A spus clar ca nu-l va nominaliza premier pe liderul PSD Liviu Dragnea si a dat de inteles ca ii va da un nou mandat lui Dacian Ciolos.

PNL si USR s-au miscat si ele rapid si au anuntat ca il sustin pe Ciolos. Mai mult, intr-o manevra pe care as aprecia-o ca inteligenta, seful Guvernului a dat clar de inteles ca vrea sa continue si ca va lansa o platforma pentru dezvoltarea Romaniei.

Puteti adauga la asta faptul ca se pregateste intrarea in joc a „echipei lui Ciolos”. Membri ai Guvernului, dar si oameni din mediul de afaceri cunoscuti drept reformisti.

PSD a fost prins in ofsaid. In mod normal, un partid care vrea sa castige alegerile isi propune ca premier seful de partid. Dar va imaginati o campanie in care sa se spuna „ce alegeri, pe onestul Ciolos sau condamnatul Dragnea?”

Ulterior a iesit la rampa vicepremierul Vasile Dincu, fost ministru PSD. Desi anuntase ca nu vrea sa mai continue in politica, la doar o zi dupa anuntul lansarii platformei lui Ciolos, a dat un interviu publicatiei Bloomberg in care spunea ca ar fi dispus sa ramana in Guvern. Atentie, nu pe postul sau actual. A dat de inteles ca ar vrea sa fie si premier. Ne dam seama de asta pentru ca a spus ca ar avea nevoie sa fie sustinut de o majoritate parlamentara si de sustinerea presedintelui Klaus Iohannis pentru promovarea unui plan de dezvoltare a infrastructurii, educatiei si sanatatii. A fost suficient de prudent incat sa nu spuna direct ca vrea sa fie premier.

Adevarul e ca PSD nu prea are alternative la sustinerea lui Dincu pentru postul de premier. Dincu este singurul in care are incredere Liviu Dragnea, fiind buni prieteni si este de asemenea singurul pesedist care, odata ajuns premier, nu ar fi un pericol pentru el, pentru insasi sefia PSD. Dincu este cel mai bun produs pe care il poate oferi „stanga” in acest moment – este un intelectual cu o imagine buna chiar si in randurile presei si societatii anti-PSD.

Nu m-as mira deloc ca PSD sa vina in perioada urmatoare cu varianta sustinerii lui Dincu, mai mult sau mai putin oficiala. Mai ales daca o sa stea prost in sondaje.

In acest moment, alegerea e intre PSD-ALDE-Dincu si PNL-USR-Ciolos.

Share This:

Lasă un comentariu

Close