Legatura intre Iohannis, casatoriile gay si alegerile parlamentare

iohannisKlaus Iohannis a starnit ceva dezbateri zilele trecute atunci cand a vorbit despre opozitia fata de casatoriile homosexualilor. Multi au crezut ca presedintele a facut o gafa majora. Chiar daca Iohannis nu a spus ca e pentru casatoriile homosexuale, a facut referire la cei care vor sa le interzica din moment ce ele sunt deja interzise. Doar ca zilele urmatoare a continuat discutia si, desi a dat putin inapoi, nu a renuntat de tot la pozitia sa.

Care e logica? Are legatura cu noul rol pe care il joaca presedintele. Rolul pentru care e mult, mult mai activ in ultima luna. Rolul care are un singur scop: Sa energizeze fortele „dreptei” politice astfel incat Dacian Ciolos sa devina premierul Romaniei dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie. La urma urmei, Iohannis si scorul partidelor mici vor fi extrem de importanti pentru deciderea premierului.

Si care e atunci rolul declaratiei despre casatoriile gay? Ea trebuie sa „recupereze” acea parte a presei, societatii civile si presei mai „liberala”, pe care Iohannis a cam dezamagit-o. Nu e prima data cand un presedinte incearca strategia asta. In 2009, Basescu spunea si el ca nu are nimic impotriva homosexualilor si a casatoriei lor. Mai lansa si el raportul unei comisii prezidentiale ce recomanda legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare. Bineinteles ca toate au fost uitate dupa alegeri.

Ideea era, de asemenea, sa „ralieze trupele”. Iohannis nu candideaza la aceste alegeri, asa ca declaratiile astea nu il vor afecta. Va candida, desi nu va fi pe liste, Dacian Ciolos, care e impotriva casatoriilor persoanelor de acelasi sex, deci latura asta e acoperita.

Nu va fi ultima incercare a lui Iohannis de a aduce de partea taberei sale (PNL si, implicit, prin forta imprejurarilor, USR) aceeasi coalitie care l-a facut pe el presedinte. Batalia e pe muchie de cutit.

Share This:

Lasă un comentariu

Close