Cum s-a romanizat Romania – o carte despre ce inseamna sa fii roman

cum-s-a-romanizat-romania_1_fullsizeAsa cum am mai spus-o cand vorbeam despre carti care te ajuta sa intelegi ceva din istoria Romaniei, Lucian Boia ar trebui sa fie mereu printre autorii recomandati.

Cartile lui sunt lejere si usor de inteles. Plus ca „ataca” subiecte controversate. Adica minciunile care ne-au fost bagate pe gat in cartile de istorie, mai ales de catre regimul comunist.

Cartea e despre povestea unei natiuni care a vazut constructia sa in termeni etnici. Justificabil din multe punct de vedere, daca ne gandim in ce conditii s-a format statul roman modern si contextul ultimelor secole. E si povestea unei natiuni care a incercat sa asimileze minoritatile de pe teritoriul sau. In parte a reusit – stiati ca Ion Luca Caragiale nu avea sange romanesc, fiind din familii de greci stabilite aici? Sau ca Alecsandri era doar partial roman ca etnie? Ii face asta mai putin romani? Nu, romanitatea e data de cultura, limba, viziuni impartasite si „locuri ale istoriei” – memorii comune.

Dar au fost si alti locuitori ai Romaniei pe care majoritatea nu a putut sau nu a vrut sa-i asimileze. Sute de mii de evrei au primit cetatenie abia dupa Primul Razboi Mondial. Am incercat sa „romanizam” o serie de alte popoare conlocuitoare sau, adesea, sa scapam de ei. Prin scoala, in primul rand. Chiar prin crime, in timpul legionarilor si a lui Ion Antonescu. Am „exportat” bulgari si turci in antebelic si interbelic, apoi evrei si germani in timpul regimului Ceausescu. Romania a fost internationalista la inceputul comunismului, cand cei mai multi conducatori erau evrei, dar a virat rapid spre un nationalism extrem in ultima perioada a totalitarismului.

E o adevarata calatorie a romanismului, plina de adevaruri pe care multi nu le stiu. Sau nu vor sa le accepte.

Share This:

Lasă un comentariu

Close