Vrei o dovada ca merita sa mergi la vot? Pana si PSD s-a adaptat!

Stiti indemnul meu: mergeti la vot. Daca nu mergi, oricum votezi, asta ca sa stii. Pentru ca voturile anulate se redistribuie la principalele partide. La fel, de facto, si cele „lipsa” prin faptul ca nu te-ai prezentat. Voturile PSD (ca sa luam doar primul clasat) reprezinta 40% la prezenta de acum, dar ar reprezenta mai putin daca ar veni la vot o mai mare parte din electoratul anti-PSD.

Cu alte cuvinte, daca esti anti-PSD si lipsesti de la vot, de fapt votezi macar in parte cu PSD. La fel stau lucrurile si cu alt partid mare, PNL. Daca esti anti-PNL si nu te prezinti, ai ajutat in buna masura PNL.

Dar mai este un aspect. Unul pentru viitor. Partidele fac studii sociologice si vad cine se prezinta la vot. Vin doar pensionari (spre exemplu)? Programele sunt facute pentru pensionari.

Creste numarul celor din clasa de mijloc si ei vin in numar tot mai mare la vot? Programele de guvernare (si masurile adoptate in sine) se orienteaza tot mai mult spre ea.

Dau un exemplu: Programul economic al PSD.. Ani de-a randul considerat partidul „pomenilor”, care da pentru saraci si pensionari, PSD s-a orientat spre centru (ba chiar centru-dreapta) pe plan economic. S-a orientat puternic spre clasa de mijloc, mai ales dupa ce a primit o lectie usturatoare din partea ei la alegerile prezidentiale din 2014. Evident, fara sa abandoneze electoratul sau traditional.

Daca ne uitam in programul asta vedem o multime de scutiri de taxe si impozite. Chiar prea multe, am zice, dat fiind ca e aproape imposibil sa implementezi ceva atat de generos, dar nu te costa nimic sa promiti, mai ales cand vrei sa-i atragi pe cei din zona de mijloc.

Intelegeti? Cum creste prezenta la vot pentru oameni dintr-o anumita categorie, cum partidele o iau in seama si fac programe croite mai mult pentru aceasta. Cred ca e un argument sa te prezinti la urne si sa votezi naiba!

PS – Singurii „scuzati” pe jumatate sunt cei care si-au anulat voturile la „finala” Vadim-Iliescu din 2000. Doar ca vremurile s-au schimbat si asemenea finale „apocaliptice” nu mai sunt posibile. De asta, daca te intereseaza ce se intampla in tara asta, trebuie sa votezi.

PS 2- A nu se intelege ca indemn lumea sa voteze PSD. E doar ca exemplu ca, iata, pana si PSD s-a adaptat unei categorii pe care nu o viza. Cu alte cuvinte, daca vrei sa fii luat in seama de partide, trebuie sa iesi la vot. Nu doar pentru alegerile de acum, ci si pentru ca la urmatoarele s-ar putea sa se adapteze mai mult dorintelor tale.

Share This:

Lasă un comentariu

Close