Alegerile din SUA se complica: De ce e important pentru noi

hillaryTocmai cand era clar ca alegerile din America se indreapta spre un final clar, FBI a decis sa investigheze noi emailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton. Adica favorita la castigarea alegerilor, care avea 6-8 procente in fata candidatului republican, miliardarul Donald Trump.

Investigatia in sine ar putea arata ceva semnificativ sau ceva total neimportant. Doar ca anuntul conteaza, mai ales ca Hillary Clinton e vazuta ca nefiind de incredere.

Pentru Romania ar fi rau sa conteze. L-am avea presedinte pe Donald Trump. Care nu e doar vulgar, nesabuit, agresiv, total nepregatit pentru functie, cu un card de scandaluri sexuale in spate si asa mai departe.

Politicile pe care le propune sunt riscante. Unele dintre ele pentru Europa, adica si pentru Romania.

Cea mai nelinistitoare dintre ele este declaratia ca „nu va ajuta aliatii din NATO automat daca sunt atacati”. Desi NATO asta spune, asta inseamna. Cu alte cuvinte, arunca in aer garantiile de securitate care stau la baza celei mai puternice aliante din lume. Periculos din mai multe puncte de vedere. Nu mai spunem si ca, in opinia sa, NATO e depasit si trebuie inlocuit. Sau ca este foarte prietenos si dispus la intelegeri cu Vladimir Putin. Cu Rusia. Problema e ca, de obicei, intelegerile astea se fac pe seama tarilor mai mici dintr-o mica regiune a lumii pe care s-ar putea s-o stiti. Europa de Est.

Trump ar fi un experiment foarte riscant pentru intreaga lume. Romania nu ar face exceptie.

Share This:

Lasă un comentariu

Close