7 lucruri foarte importante la startul campaniei electorale

Pe 11 decembrie avem alegeri parlamentare si decidem cine conduce tara in urmatorii 4 ani. Cum stau lucrurile in momentul asta? La ce sa ne asteptam? Hai sa vedem.

1. Avem 2 tabere si 2 partide-balama. Rezultatul e pe muchie de cutit

Pe o parte sunt PNL si USR, care il sustin pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de premier. De cealalta parte sunt PSD si ALDE, care au anuntat ca vor sa faca o alianta. Nu au insa un nume de premier si au spus ca nici nu vor anunta unul. Intr-o logica normala, acesta ar trebui sa fie Liviu Dragnea, presedintele PSD. Doar ca seful statului, Klaus Iohannis, a anuntat ca nu il va propune niciodata, intrucat e condamnat penal. Alt posibil nume e Vasile Dincu, acum vicepremier in Guvernul Ciolos si singurul premier PSD care nu i-ar ameninta scaunul lui Dragnea.

Mai sunt 2 partide cu sanse de a intra in Parlament si de a inclina balanta. Unul este eternul UDMR. Cel care, dupa parerea mea, va merge, in conditii de cvasi-egalitate, cu premierul. Asta inseamna ca PSD si ALDE nu vor avea majoritate, deci cu PNL si USR.

Al doilea partid cu sanse sa intre e PMP. Nu ar fi ironic sa decida Basescu invingatorul acestor alegeri? PMP e insa imprevizibil. Electoratul sau e anti-PSD, insa Basescu e mai apropiat la nivel de discurs de PSD.

Ce spun sondajele? Ca PSD are vreo 38-40%, PNL vreo 30%, USR 10%, ALDE 6-7%, PMP si UDMR 5%.

2. Prezenta la vot va fi decisiva pentru soarta alegerilor.

La prezenta mare, in mod normal, PSD e in dezavantaj. Ar putea fi totusi in avantajul PSD daca se organizeaza referendum pentru interzicerea prin Constitutie a casatoriile de acelasi sex odata cu alegerile, dar sansele pentru asta sunt mai mici acum (dar nu sunt nule, desi Dragnea spune ca nu sustine organizarea in aceeasi zi.

Intrebarea este: Poate tabara „dreptei” sa genereze o emotie care sa o ajute sa castige? In 2014 chiar PSD s-a impuscat in picior, dand-o in bara cu alegerile din diaspora. Greu de crezut ca va fi la fel si acum.

3. Iohannis poate decide soarta Guvernului cu o mutare gen Basescu

Cu exceptia unei situatii in care PSD si ALDE iau peste 50% din mandate, jocul lui Iohannis va fi decisiv pentru a stabili premierul.

De obicei castigatorul alegerilor, partidul cu cel mai mare scor, da premierul. Dar nu intotdeauna, asta pentru ca presedintele nu poate fi fortat daca nu ai peste 50%. Basescu a schimbat ceea ce parea a fi soarta alegerilor in 2004, cand a „extras” PUR si UDMR din alianta cu PSD, desi PSD+PUR luasera in alianta mai mult decat Alianta DA.

Si, asa cum ne arata momentele 2009 si 2014, parlamentarii pot fi luati la bucata. De tabara care are premierul.

4. USR e cel mai imprevizibil factor din aceste alegeri

Uniunea Salvati Romania e partidul care ar putea face o mare surpriza in alegerile astea. Are capacitate mica (structuri slabe), dar potential mare de a scoate la vot nehotarati, oameni care de obicei nu voteaza si asa mai departe. Are cam 10% in sondaje, dar poate merge mai sus (sau cobori, depinde cum se misca). Doar ca e singurul partid care poate genera entuziasm si mobilizare de tipul celei vazute la votul pro-Iohannis din 2014. Retineti asta.

5. Vom avea probabil cel mai divers Parlament de dupa Revolutie

Vor fi multe schimbari in componenta Parlamentului, favorizate si de faptul ca s-a revenit la votul pe liste, dar si pentru ca e clar ca societatea cere o schimbare.

Cea mai mare innoire vine dinspre sus-pomenitul USR, care aduce practic numai oameni noi. Si foarte diversi. De la tehnocrati precum Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene pana la activisti de stanga precum Mihai Gotiu pana la scriitori precum Dan Lungu si diversi profesionisti, ONG-isti si idealisti. Dar si celelalte partide au avut implanturi si innoiri. Spre exemplu, PNL i-a pus la Bucuresti pe liste pe neurochirurgul de 83 de ani Leon Danaila dar si pe fostul economist-sef al ING, Florin Citu. Chiar si PSD a mai adus figuri noi, precum activistii romi Ciprian Necula si Florin Manole la Bucuresti.

6. Va fi o campanie murdara. Mai murdara decat in 2014

Cum alegerile sunt pe muchie de cutit, orice mijloc e bun. Povesti cu Soros, mariri de salarii cand n-ai de unde si nu-ti da voie legea, reinventarea povestilor despre casatoriile gay si asa mai departe.

Asteptam povesti despre „copii vanduti” si asa mai departe.

7. „Sistemul” e tot aici

Ceea ce numesc eu sistemul este circuitul in care un partid castiga alegerile, isi numeste oamenii in toate functiile posibile, oamenii aia dau contracte de stat firmelor conectate la partide, iar aceste firme alimenteaza lideri corupti si ajuta partidele sa distorsioneze alegerile si sa elimine concurenta. Peste toate astea, un monopol al centrului asupra regiunilor, in primul rand financiar. Nu poti sa „iesi din front” daca esti primar si nu esti alimentat cu bani pentru localitatea ta „de la centru”.

Guvernul tehnocrat a mai schimbat ceva lucruri in anul asta, vezi aici si aici. Dar tot nu a avut forta sa schimbe fundamentele sistemului. Doar l-a mai limitat in unele zone. Ar fi si greu sa fie schimbat atat de rapid.

Share This:

Lasă un comentariu

Close