Cateva observatii pentru a intelege ceva din victoria lui Trump

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally, Friday, May 27, 2016 in San Diego. (AP Photo/Chris Carlson)
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally, Friday, May 27, 2016 in San Diego. (AP Photo/Chris Carlson)
Miliardarul Donald Trump va fi noul presedinte al Statelor Unite. Una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor. Din intreaga lume, cel putin in ultimele decenii.

Cateva modeste apreciezi post-vot:

1. Nu, sondajele nu au fost masluite

Sondajele o dadeau invingatoare pe Hillary, a castigat Trump. Multi au „sarit” sa spuna ca au fost falsificate. Doar ca nu poti sa masluiesti sute de sondaje, intelegeti? E cam greu de crezut ca atatea institutii respectabile, inclusiv detinute de republicani (adica partidul lui Trump) s-au pus de acord sa o dea pe Hillary in fata? Aproape toate? Riscandu-si credibilitatea? Chiar si singurul sondaj semnificativ pe care l-am vazut ca il dadea invingator pe Trump a gresit, l-a dat invingator la votul popular.

Ce sa fi fost, atunci? Faptul ca sondajele prind ce spun oamenii, nu ce au de gand sa faca. Surpriza, oamenii mai si ascund (mint) in sondaje. Cititi aici despre efectul Bradley. Pur si simplu, oamenii raspund altfel din ratiuni de dezirabilitate sociala. E un candidat controversat, atacat intens? Votezi cu el, dar nu vrei sa recunosti asta.

Mai e ceva – daca ar fi fost masluite sondajele (pentru a castiga Hillary, se intelege), nu le dadeau atat de strans, in marja de eroare. Puneau diferente mai mari pentru a descuraja electoratul lui Trump, care credea ca totul e pierdut.

Si inca ceva: Hillary Clinton a castigat votul popular, conform numaratorii de pana acum. La limita, deci sondajele nu au gresit cand au dat-o invingatoare, doar nu au estimat cu cat va castiga votul popular. A pierdut la nivel de electori, dar in state-cheie precum Florida diferenta a fost de 1 procent si ceva. Doar atat.

2. Investigatia FBI a „terminat-o” pe Hillary Clinton

Acum o luna, Hillary Clinton avea peste 11 procente in fata lui Trump. Chiar cu un „vot ascuns” pentru Trump, castiga lejer. Doar ca FBI a venit cu o surpriza. A anuntat ca a redeschis investigatia referitoare la mailurile lui Hillary Clinton.

Cu 2 saptamani inainte de vot. Hillary a cazut in sondaje. Chiar daca FBI a anuntat cu 3 zile inainte ca a inchis investigatia, era prea tarziu. Oamenii nu isi schimba opiniile atat de usor, iar argumentul lui Trump ca „nu poti investiga 650.000 de e-mailuri in cateva zile” a prins.

3. Curentul „anti” a atins cel mai ridicat nivel

Principalul atu al lui Donald Trump a fost ca s-a declarat impotriva „corectitudinii politice” si a establishmentului politic american asupra caruia marile companii au o influenta disproportionata.

El a speculat temerile anti-imigranti, anti-terorism si incertitudinile economice ale alegatorilor albi, in special ale celor in varsta. Temerea de o globalizare si de o lume care se transforma mai repede decat ar fi dorit. Aceleasi temeri care, printre altele, au dus la iesirea Marii Britanii din Europa (Brexit).

Hillary Clinton a fost tocmai intruchiparea acestui „establishment”.

Ce putem spune e ca acest curent populist, curentul „anti”, va continua sa aiba forta in alte parti ale lumii. Poate chiar o forta mai mare. Candidati de genul lui Donald Trump vor continua sa apara.

4. Toate marlaniile, agresivitatea si gafele nu au contat

Se pare ca poti castiga chiar si asa. E o lume noua.

Share This:

Lasă un comentariu

Close