5 observatii dupa victoria lui Dodon in R. Moldova

1dodon Igor Dodon va fi noul presedinte al Republicii Moldova.

1. Este un rezultat care convine foarte mult guvernului asa-zis pro-european de la Chisinau

Ba chiar Guvernul controlat de oligarhul Plahotniuc si partidul de guvernare, PD, au „tras” din greu pentru a asigura victoria lui Dodon.

Paradoxal, pentru ca Igor Dodon e pro-rus. Mai pro-rus de atat de chiar greu de gasit. Dar e paradoxal doar la o prima vedere. De ce ii convine lui Plahotniuc? Din mai multe motive. In primul rand, Maia Sandu, cu atitudinea ei anticoruptie, ar fi fost greu de digerat pentru el si ai lui. Foarte greu de digerat. Asta pentru ca vorbim de o caracatita de coruptie, legaturi cu Mafia rusa si „tunuri”. O caracatita cam la fel de corupta precum cea din jurul Partidului Socialist al lui Dodon si, inaintea sa, a Partidului Comunist al lui Voronin acum cativa ani.

In al doilea rand, Guvernul va parea (pentru unii) „bastionul” fortelor pro-europene in fata „pro-rusilor”. Daca acceptam schema asta caricaturala, pana la un punct chiar este. Cu toate ca pro-europenismul e mai mult de fatada, e mai bun decat un pro-Kremlin pur si dur.

2. Sa nu ne ingrijoram mai mult decat trebuie

Sigur ca victoria lui Dodon e o problema pentru Romania, mai ales ca omul e cat se poate de anti-roman. Doar ca http://www.carbon14.ro/2016/11/14/the-russians-are-coming-dar-n-ar-trebui-sa-ne-speriem-inca/. Presedintele Republicii Moldova nu este atat de puternic precum, sa zicem, in Franta (nici pe departe) sau chiar in Romania. Sigur ca nu e nici lipsit de putere, iar victoria sa poate sa deschida calea spre o victorie a Partidului Socialist si la alegerile parlamentare, dar mai sunt vreo 2 ani pana acolo.

Dincolo de asta, suntem inca departe de a spune ca „Moldova” a cazut in mainile rusilor. Lucrurile sunt mult mai complicate. „Vectorul geopolitic” inca e departe de a fi schimbat.

3. Unionismul nu a prea contat in campania asta

Unirea cu Romania? Un singur candidat la alegerile prezidentiale din Republica Moldova a ridicat problema asta. Mihai Ghimpu de la Partidul Liberal. A luat vreo 2%. Sigur ca in mare parte rezultatul prost luat de acesta e „opera” aliantei sale cu Partidul Democrat, a erorilor sale politice din campanie si din trecut si a faptului ca in campania sa nu au fost multe alte lucruri.

Dar nici ceilalti nu au „muscat” tema unionismului. Nici macar „favorita” Romaniei, Maia Sandu. Asta pentru ca unionismul nu iti poate aduce puterea in Republica Moldova. E minoritar si, daca ar fi luat serios in seama de un guvern realmente pro-unionist, ar aduce haos, in contextul de acum.

4. Fortele „sanatoase” din Moldova tin cu Europa. Dar sunt (inca) legate la maini

Tinerii, Chisinaul si Diaspora din Republica Moldova au tinut cu Maia Sandu si parcursul pro-european. Doar ca au fost legate la maini, contrate de o alianta a fortelor vechi, dar bine organizate. Guvernarea a jucat pentru Dodon, cum am spus. Faptul ca nu a schimbat o lege electorala care limita la 3.000 numarul de buletine per sectie in Diaspora a furat votul multor cetateni moldoveni care au patit ce au patit romanii din Diaspora in 2014. Autobuzele „organizate” din Transnistria au anulat si ele votul Chisinaului. Presa lui Plahotniuc a tras, mai pe fata, mai pe dos, tot cu Dodon.

Preotii pro-rusi au dus o campanie murdara impotriva Maiei Sandu, spunand ca e „stearpa”, aratand ca e nemaritata si nu are copii.

Greu de castigat in conditiile astea, mai ales cand ai in spate o echipa neexeperimentata, cu partide noi, fara structuri (PAS, DA) sau pulverizate (PLDM).

5. Chiar si asa, exista multe motive de optimism

Maia Sandu a legat o coalitie interesanta. O coalitie pe care o poate ridica si mai mult pentru alegerile parlamentare din 2018, daca are abilitatea de a o mentine. Poate castiga atunci si lucrurile se pot schimba mult in Moldova.

Demografia si accesul la informatie tin cu fortele (realmente) pro-europene din Republica Moldova. Avem motive sa credem ca rezultatul Maiei Sandu (care a pierdut la doar cateva zeci de mii de voturi) este unul care ne da incredere ca, in viitor, Moldova ar putea fi condusa de reformisti. Reali, nu inchipuiti.

Share This:

Un gând despre “5 observatii dupa victoria lui Dodon in R. Moldova

 1. Moldovenii ,plaesi de-lui Stefan cel Mare ,cu genetica daca in ei , vor merge mai departe in viitor. Desigur situatia actuala din Republica Moldova nu permite realitati sa evolueze spre normalitate , spre aderarea la progresul tehnic, spre o rostuire fireasca , o raostuire cu sentamintele de neam si tara . Nu este vorba de natiunile conlocuitoare , ele sunt manipulate prin suptile , amenintari ,scenarii pline de ura intre neamuri , tipice kremlinului .
  Moldovenii ,indiferent de natiune , s-au sprijinit intre ei pentru a trece prin vremurile negre ale cizmei kremlineze, spun ale kremlinului findca chiar si rusii au de patimit din aceasta cauza.
  Vremea va curge , toate se vor aseza la locul lor.
  Daca vreti sa vedeti in clar cum va evolua in timp neamul moldovenilor ,al romanilor, priviti cu ochiul minti ce se intampla cu moldovenii ,romanii ,plecati peste hotare pentru a putea evolua ,cat de cat normal . Cert nu se pierd ca neam si tara , genetica lor este vie , plina de i8nformatii care le au de la facerea lumi si pana astazi .
  Omul are locul sau , neamul sau , tara sa etc , toate inscrise in codul genetic .
  Vor veni vremuri noi ,posibilitati noi.

  Un singur lucru trebuie facut sa nu va lasati adormiti de cantecul sirenei demonice kremliniste.

  Sigur trecutul ,deportarile , distrugerea personalitati moldovenilor , manipularea tineretului de ai deturna de la radacinile lor, sunt factori de influenta ce trebuiesc luati in calcul.

Lasă un comentariu

Close