The Russians are coming! Dar n-ar trebui sa ne speriem. Inca

Luna noiembrie a fost o luna buna pentru Rusia. Si e abia la inceput. Republica Moldova a ales un presedinte care, intr-o campanie anterioara, si-a bazat campania pe faptul ca s-a intalnit cu Vladimir Putin. Igor Dodon pe numele sau. Bulgaria a ales un presedinte pro-rus, care considera fireasca anexarea Crimeei. Donald Trump, un admirator al lui Vladimir Putin, a fost ales presedinte al Statelor Unite.

In acest moment, Romania are un singur vecin care nu are afinitati rusesti (macar partiale): Ucraina, din simplul motiv ca Rusia i-a furat cateva bucati de tara. Serbia este cel putin „calduta” la adresa Rusiei, ca mai tot timpul, iar Viktor Orban in Ungaria vede apropierea (usoara, totusi) de Kremlin ca parte a jocului sau de rebel anti-Bruxelles.

Nu trebuie sa absolutizam, totusi. In Republica Moldova presedintele are atributii destul de modeste, iar guvernul oligarhului Plahotniuc e, macar de fatada, pro-occidental. Va urma un „joc” foarte interesant intre cele 2 forte. Paradoxal, PD si Plahotniuc au ramas partenerii cei mai de nadejde ai Occidentului. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.

In Bulgaria inca mai exista sansa unui guvern pro-occidental (premierul Borisov a demisionat, dar are sansa unor alegeri anticipate pe care le-ar putea castiga), iar Ungaria si Serbia sunt cu fundul in doua barci – si cu Occidentul, dar trimit bezele si Rusiei.

Chiar si asa, tabloul general nu e incurajator si ar putea deveni si mai putin incurajator daca Marine Le Pen castiga alegerile in Franta. Romania pare cel mai avansat avanpost „pur” occidental in momentul asta. Cert e ca urmeaza niste momente mai incordate pentru noi.

Ceea ce va conta cel mai mult insa va fi atitudinea noului presedinte al SUA, Donald Trump. Daca isi mentine afinitatea pentru Putin si disponibilitatea pentru un „deal” cu Rusia (pentru ca vede totul in termeni tranzactionali, nu de valori), Romania se va trezi intr-un mediu cu adevarat delicat.

Abia atunci va conta aceasta luna noiembrie.

Share This:

Lasă un comentariu

Close