Pre-democratia

Aproape jumatate din populatie crede ca Soarele se roteste in jurul Pamantului, nu invers. De populatia Romaniei vorbim, dar nici in alte state (incluzand America) nivelul general de cunoastere a lumii nu e cu mult mai ridicat.

Lucrul asta se transpune si in politica. Doar o minoritate a celor care merg la vot (acestia din urma oricum o minoritate a populatiei), poate 30%, urmareste cu adevarat politica. Si mai putini pot intelege concepte foarte importante in alegeri, precum finantarea sistemului de sanatate, crestere economica, deficite bugetare, orientare geopolitica, securitate nationala si asa mai departe.

In conditiile astea, oamenii voteaza instinctual sau pe baza unor bucati mici, foarte reduse, de informatie. In Romania, Ghana si America, asa cum o arata si un articol Foreign Policy pe care vi-l recomand:

Political scientists have been studying what voters know and how they think for well over 65 years. The results are frightening. Voters generally know who the president is but not much else. They don’t know which party controls Congress, what Congress has done recently, whether the economy is getting better or worse (or by how much).

In other words, most people know nothing, some know less than nothing (that is, they are systematically mistaken rather than just ignorant), and some know a great deal.

Mai mult, oamenii inteleg prea putin „ce le iese” daca merg sa voteze. Foarte multe voturi (probabil majoritatea) sunt date fie „pe incredere”, celor care simt ca ii reprezinta, sau pe baza de emotie. Nu sunt analizate programele si scoasa din ecuatie repulsia ori simpatia pe care o inspira un candidat sau altul.

Nu trebuie sa ne miram atunci cand oamenii care profita de instinctele primare ale multimilor, de revolta lor, ajung sa castige alegeri. Se intampla din ce in ce mai des in democratii avansate, care altadata pareau ca au depasit momentele in care populismul feroce si nationalismul le dominau politica. Avansul mijloacelor de comunicare in masa si pierderea increderii in „vechile elite”, cele care „stiu ele ce trebuie facut” le permit unor „insurgenti” precum Donald Trump sa creeze miscari puternice si sa castige alegeri. Abia de acum incolo americanii vor vedea ce au votat.

PS – Da, cu toate astea, democratia ramane totusi cel mai bun sistem de guvernare pe care il are si l-a avut lumea.

Share This:

Lasă un comentariu

Close