Cine face guvernul in momentul asta?

Suntem aproape de mijlocul campaniei pentru alegerile parlamentare. La ora asta pare clar ca doar 6 partide (PSD, PNL, ALDE, PMP, USR si UDMR vor intra in Parlament). Avem 2 tabere si 2 partide-balama. Decisive vor fi scorul partidelor mici si jocul lui Klaus Iohannis.

Stim deja ca PSD ar face o majoritate parlamentara cu ALDE (si, la o adica, daca are suficienti oameni, si cu UDMR), iar PNL ar face cu USR, UDMR si PMP. Raman la ideea ca taberele sunt foarte apropiate intre ele.

Dar cine are sanse mai mari? Hai sa vedem ce spun sondajele:

1. Ultimul sondaj Avangarde

Da PSD la 38%, PNL la 26%, USR la 12%, ALDE la 7%, iar UDMR si PMP la 5%. 45% PSD plus ALDE, 48% PNL-USR-UMDR-PMP. Pe sondajul asta, Ciolos face guvernul impreuna cu partidele de dreapta. Sigur, avem un mare numar de „daca”. Daca intra toate partidele astea in Parlament cu exact scorurile astea. Daca vor face aliante. Si multi alti daca.

2. Ultimul sondaj CCSB

CCSB, condus de fostul consilier al lui Ponta, Mirel Palada, a dat publicitatii la randul sau un sondaj.

Practic, PSD plus ALDE sunt tot in urma. Paradoxal e faptul ca (si aici un sociolog bun trebuie sa-si dea cu parerea) redistributia voturilor partidelor care nu au intrat in Parlament ar putea ajuta ajuta PSD (cel care, fiind cel mai mare partid, ia proportia cea mai mare din voturile celor care nu fac pragul parlamentar) sa isi creasca scorul exact cat ii trebuie pentru a-si depasi competitorii.

3. Sondaj Kantar Media la comanda USR

Aici PSD are 40%, ALDE 7%, USR 19% (!), PNL 18% (!), PMP 7%. UDMR nu mai trece, ar avea 3%. Credibil? Nu prea, pentru ca se refera doar la cei care sunt deja hotarati sa mearga la vot si stiu si cu cine vor vota. Adica o buna parte a celor care vor vota nu sunt trecuti aici.

Daca l-am lua de bun, PSD ar castiga fluierand aici.

Cine face Guvernul, asadar? E tot la limita. Daca PSD si ALDE iau, dupa redistribuire, peste 50%, PSD va da premierul. Daca nu, ca iau si un 48-49%, il dau, aproape sigur, ceilalti, cu ajutorul miscarilor lui Iohannis.

Share This:

Lasă un comentariu

Close