Ce ne spun primii pasi ai lui Trump. Si de ce e interesata Romania

Donald Trump, presedintele ales al Statelor Unite, urmeaza sa preia mandatul abia la sfarsitul lui ianuarie 2017, insa a anuntat deja o serie de masuri si numiri.

Sa le luam pe cele mai importante:

1. Omul chiar NU e dispus sa-si tina cele mai multe dintre promisiuni.

Primele 15 zile au aratat 15 razgandiri. Ceea ce nu e neaparat rau.

Donald Trump fie nu a mai spus nimic despre promisiuni majore ale campaniei sale, cum ar fi construirea unui zid pe granita cu Mexicul, fie le-a amanat sau le-a nuantat, cum ar fi renuntarea la asigurarile de sanatate pentru zeci de milioane de oameni introduse de actuala administratie (Obamacare). A asigurat ca va pastra o parte din acest plan.

Lobbyistii, atacati dur in campanie, sunt acum in numar mare in echipa lui Donald Trump, la fel ca oameni din cealalta tabara atacata, a establishmentului politic american, de asemenea prezenti in viitoarea administratie in pozitii foarte importante.

Inseamna asta ca s-a transformat radical, ca multe dintre politicile controversate nu pot fi puse in practica? Nu. Trump va ramane Trump. In parte, si pentru ca are un public de satisfacut.

2. Michael Flynn, favorabil unei relatii apropiate cu Rusia, a fost numit consilier pentru securitate nationala.

Inseamna asta ca politica lui Trump va fi pro-Rusia, ca va abandona Europa de Est? Nu neaparat, dar sigur nu e imbucurator ca un om aflat intr-o pozitie atat de importanta, practic principalul strateg de politica externa al presedintelui SUA, este caracterizat chiar de postul de propaganda al lui Putin, Russia Today, drept un iubitor de Rusia. A si tinut un discurs platit de Russia Today la gala lor, dupa care a stat de vorba cu insusi Vladimir Putin.

3. A anuntat ca renunta la tratatul de liber schimb pentru regiunea Pacificului (TPP).

Ce inseamna asta? Trump renunta la un acord cu o multime de state din Asia si America Latina care ar fi solidificat prezenta americana in regiune. A spus ca prefera tratatele bilaterale, desi nu este nici aici sigur ca nu va dori un TPP modificat.

China este avantajata de lucrul asta.

Este si un semnal ca un alt tratat important, TTIP, cu Uniunea Europeana, ar putea sa nu devina realitate nici el (de fapt, aproape sigur). In loc de o integrare mai puternica a spatiului transatlantic, am putea avea opusul.

Cert e asta: Trump nu pare atat de „nebun” pe cat a parut in campania electorala, chiar cu riscul de a arata clar ca a dat „teapa” unei mari parti a sustinatorilor sai. Dar nici in directia opusa nu inclina. E dispus sa se inconjoare si de oameni rezonabili, dar si de radicali dispusi la razboaie culturale (gen strategul sau sef, Steve Bannon).

Luna februarie ne va arata mai multe.

Share This:

Lasă un comentariu

Close