De ce are PSD atat de mult succes?

PSD va termina alegerile astea pe primul loc, cu un scor undeva in jurul a 40%. Daca ii scoatem din ecuatie pe alegatorii maghiari, care voteaza UDMR din motive evidente, cam jumatate din romanii cu drept de vot care se prezinta la urne pun stampila pe PSD. Asta nu inseamna ca PSD va face si Guvernul, sunt mult mai multe calcule de facut aici.

Totusi, cum se explica succesul PSD? Nu doar prin faptul ca are cele mai puternice structuri de partid, a caror baza a fost pusa imediat dupa Revolutie. Nu doar prin faptul ca are o multime de televiziuni de partea sa, incepand cu Romania TV si Antena 3 si continuand cu cele mai multe ziare si televiziuni locale. Nu doar pentru ca multi romani se simt reprezentanti de politica sa usor occidentalo-sceptica si nationalista, de politica de resentiment pe care o duce PSD, mai ales cand este in opozitie. Nu doar pentru ca multi oameni simt ca PSD „mai da cate ceva”, fie ca ne referim la mariri de salarii, fie la altceva. Nu doar pentru ca, la urma urmei, mai au si destui oameni apreciati prin colturile tarisoarei. Nu doar pentru ca au o strategie de comunicare buna. Veninoasa, de multe ori, dar eficienta. Nu doar pentru ca e singurul partid de stanga (atat timp cat putem vorbi de asa ceva intr-o perioada in care liniile dintre orientari sunt tot mai blurate).

E vorba si de cum se misca rivalele sale, in special PNL. Liberalii aveau la inceputul lui 2015 44% din sondajele care aratau intentia de vot. Acum au vreo 27%.

Pur si simplu, PNL, USR. PMP si altii nu au reusit sa speculeze asa cum trebuie erorile PSD.

Vorbim de PSD, un partid care are presedintele condamnat definitiv (si trimis in judecata in al doilea), alti candidati condamnati definitiv, trimisi in judecata sau urmariti penal. Un partid care are multe probleme de imagine si care, pana acum un an, a avut o guvernare care a avut multe erori (pe langa si lucruri pe care o parte a romanilor le-a apreciat, e adevarat). De la Rosia Montana la „Martea Neagra” si asa mai departe. Norocul celor de la PSD e si ca memoria e scurta.

PSD are inclusiv un condamnat definitiv pentru viol pe liste, la Vaslui (Dan Bordeianu). Sa fi avut PSD un asemenea cadou de la adversarii sai. Pai il facea catastrofa nationala. Din simplul motiv ca stie sa comunice.

Rivalii sai pur si simplu nu reusesc sa-i dea niste lovituri foarte puternice. Trag in el, insa cu gloante de calibru mic. Iar principalii responsabili pentru lipsa de strategie sunt cei de la PNL pentru ca USR este nou si are putine resurse.

De fapt, ca de obicei, singurul partid care poate „ingropa” electoral PSD este chiar PSD.

Share This:

Lasă un comentariu

Close