Cateva observatii despre sondajul in care PSD „zdrobeste” tot

Digi 24 a publicat un sondaj facut la comanda IRES. Inainte de comentariu, la scorurile astea PSD „rupe” tot. Isi zdrobeste concurenta. Poate sa faca guvernul de unul singur.

Scorurile: PSD 44%, PNL 23%, USR 7%, ALDE si PMP 6%, UDMR 5%.

Comentariile mele:

1. La scorul asta, daca nu votezi, de fapt votezi cu PSD

Este limpede, PSD face guvernul in momentul de fata, pe scorurile din sondaj. Exista doar 2 optiuni: Vii si votezi PSD sau stai acasa si votezi tot PSD, din moment ce au deja scor de facut guvernul ori vii si votezi impotriva PSD. E simplu.

Sa ne intelegem, nu spun ca ar trebui sau n-ar trebui votat cu PSD. Fac doar o analiza, cifrele sunt cam greu de contestat.

2. Sondajul are limitele sale

Dincolo de neclaritatea cu decisii/indecisii pe care a semnalat-o si Barbu Mateescu pe blogul sau, mai sunt cateva elemente.

Unul dintre ele este ca ii exclude pe romanii din Diaspora. Care au acum mai multe sectii de vot decat au avut vreodata, daca nu ma insel. Daca vin 300.000 (un scor optimist, dar nu imposibil), lucrurile se pot schimba cu cateva procente, mai ales ca Diaspora voteaza in general anti-PSD.

3. Ar putea fi si o profetie care se contrazice singura

Scorul „socant” al PSD i-ar putea mobiliza pe multi dintre nehotaratii nemultumiti de alternative, dar care constientizeaza acum ca absenteismul lor ajuta PSD.

Am mai vazut sondaje precum acesta inainte de turul al 2-lea al alegerilor prezidentiale din 2014. E adevarat, atunci a fost un element puternic de emotie: Blocarea votului in Diaspora. Nu vad ceva similar acum, dar chiar si o crestere de cateva procente a electoratului anti-PSD poate conta.

Share This:

Lasă un comentariu

Close