10 concluzii despre alegeri care te vor pune pe ganduri

1. PSD a luat cel mai bun scor din istoria sa (FSN-ul in 1990 nu se pune), batand chiar si cele mai optimiste sondaje. Mesajul sau e predominant economic. Concluzia? It’s the economy, stupid!

2. PNL a scazut, proportional si in numere brute, in 2 ani, mai mult decat a scazut PDL dupa ce a taiat pensiile si salariile. PDL scazuse de la un 38% la vreo 17% in 2 ani, PNL a scazut de la 45% la 20%. Practic, liberalii au mai pierdut un partid pe drum.

3. ALDE risca sa ramana fara grup parlamentar la Senat in maxim un an. Are 9 oameni acolo, grupul se face cu 7 si cativa asteapta condamnari, nemaivorbind de alti oameni cu probleme penale.

4. Nu, PSD nu e (doar) partidul ruralului, a castigat aproape toate orasele mari ale tarii.

5. Diaspora a fost aproape absenta – doar peste 100.000 de voturi. Asta in conditiile in care numarul de sectii de vot a fost mai mare decat de obicei. Si in conditiile in care 6 parlamentari pentru Diaspora au fost considerati putini. Par cam multi in momentul asta!

6. USR, un partid nou, a luat 25% in Bucuresti, “umilind” PNL-ul, care si-a pastrat scorul de la locale, 12%. A luat si aproape 10% pe tara, avand ZERO primari.

7. Doamne ajuta ca PRU nu a intrat in Parlament, uite cum canta.

8. Da, Ciolos a fost prea ezitant si neimplicat in campanie. Nu poti fi si super principial, sa nu te asociezi cu nimeni, si sa castige si alegerile aia care te sustin. Asta desi a fost un premier bun, continui sa o spun.

9. Da, pozitionarea lui Iohannis de la castigarea mandatului a fost daunatoare atat pentru el cat mai ales pentru PNL. Prea cuminte, prea „neutru”. Dar PNL poate da vina doar in mica masura pe Iohannis si Ciolos.

10. PMP a intrat la limita in Parlament. Pe Basescu l-a salvat, ca de obicei, Diaspora.

Share This:

Lasă un comentariu

Close