Paradoxal, caderea lui Ponta dupa Colectiv a ajutat PSD sa castige

dragneaIn octombrie 2015 PSD nu statea prea grozav.

Era pe locul 2 in sondajele de opinie, dupa PNL. Premierul Victor Ponta era trimis in judecata si cu o imagine foarte proasta, plus ca nu mai era nici seful PSD dupa ce renuntase la functie.

Apoi a venit tragedia din Colectiv si protestele de dupa. Victor Ponta a fost silit sa-si dea demisia. PSD era intr-un moment foarte dificil. Era jos.

Peste un an, castiga alegerile cu un scor zdrobitor, cel mai bun din istoria sa daca excludem FSN-ul anului 1990.

Cum a reusit?

Pentru inceput, a zburat sub radar cateva luni. A fost „cuminte”, a colaborat cu Guvernul, a colaborat cu Presedintele Iohannis. Nu gratis. Si-a pastrat in guvern cei mai multi secretari de stat, directori, sefi de agentii. L-a impus pe Vasile Dincu, pesedist pana cu cateva zile inainte, in scaunul de ministru al Dezvoltarii Regionale, adica acea pozitie din care se dau sume uriase de bani pentru primarii si consilii judetene, pentru a-si multumi si baronii. A mai impus si cativa ministri teoretic independenti dar legati prin multe fire de PSD.

A pastrat si controlul Parlamentului, alaturi de ALDE si, ocazional, alaturi de UDMR.

Apoi a inceput sa faca opozitie. Din ce in ce mai dura. In timp ce era cu un picior la guvernare si putea fi generos votand diverse legi in Parlament prin care marea pensiile si salariile, facea praf Guvernul tehnocrat, in capul caruia se spargeau toate nemultumirile sociale.

PNL, absent ca de obicei, nu a sanctionat asta, a tras aiurea, de obicei cu gloante oarbe.

Apoi au venit alegerile locale, in care PSD a „rupt”, ajutat si de faptul ca primarii au fost alesi intr-un singur tur, asa ca alte partide nu s-au mai putut uni contra sa. Uneori, cu 30-40% din voturi a luat 100% din putere. Primari si presedinti de consilii judetene, adica aia care scot oameni la vot.

Cu alegerile din ce in ce mai aproape, PSD a continuat sa-si „arda” adversarii, dar cu grija. A lasat extremismul in sarcina „satelitului” PSD (desi mai curand al lui Victor Ponta) si a televiziunilor de partid care au turuit prostii despre Soros si strainii care ne fura tarisoara, a atacat tot mai dur Guvernul insa nu a facut nicio eroare majora care sa mobilizeze lumea impotriva sa. Nicio blocare a votului ca in 2014, nimic care sa starneasca revolta.

Si a castigat.

Ar fi putut face asta daca nu ar fi fost in „opozitie”? Aproape sigur ca nu. Toate alegerile parlamentare in Romania s-au castigat din opozitie (daca nu putem la socoteala USL-ul care luase puterea cu 6 luni inainte de alegeri, intr-o „lovitura” in Parlament).

4 ani la guvernare te erodeaza intotdeauna. Mai ales in Romania, o tara saraca, cu atatea frustrari sociale. Romanul da vina pe putere. Pe Guvern. De asta PSD-ul era in urma PNL cu un an in urma. Si ar fi continuat sa se erodeze. Sau cel putin nu ar mai fi crescut, iar PNL ar fi castigat in dauna sa, singur sau in alianta cu alte partide.

De asta, nu am nicio indoiala ca daca guvernul Ponta nu ar fi cazut in 2015, alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 ar fi fost castigate de altcineva in afara de PSD.

Inseamna asta ca nu ar fi trebuit sa iasa lumea in strada pentru a incerca sa rastoarne ceea ce vedeau ca un sistem corupt (nu doar Guvernul Ponta)? Nu inseamna asta. La urma urmei, am avut un an de zile un guvern cinstit, care nu a dat tunuri si chiar a reusit sa faca destule lucruri bune. Doar ca, trebuie remarcat, soarta are un mod ciudat de a lucra, daca te uiti ce a iesit.

Share This:

Lasă un comentariu

Close