7 intrebari foarte importante despre Ghita, Coldea si servicii

ghita coldeaAvem asa: Sebastian Ghita, patronul Romania TV cu 6 dosare penale, e fugit. Si trimite filmulete in care acuza „Sistemul”, adica SRI si DNA, de diverse lucruri.

Unele au fost dovedite false, cum ar fi aia cu firma din Ploiesti care ar fi platit pentru transportarea fugarului Nicolae Popa (FNI).

Alta s-a dovedit reala, cea privind vacanta petrecuta de adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, Florian Coldea, alaturi de Sebastian Ghita. Coldea, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Romania, a fost suspendat din functie si este acum in analiza unei comisii a SRI pentru a vedea daca mai ramane.

Toata lumea vorbeste despre asta acum.

Vezi opinii despre „sistem”, despre rolul SRI. In realitate, fooooarte putini oameni stiu exact care era natura relatiei Ghita-Coldea. Foarte putini stiu care era puterea adevarata a generalului Coldea si cum o exercita el, din simplul motiv ca „n-au fost acolo”. Foarte putini stiu care era rolul lui Sebastian Ghita. Cam toti dintre cei care scriu pe treaba asta au putine informatii, incomplete…dar asta nu ii opreste sa umple acest gol cu speculatii.

Nu o sa fac asa ceva. O sa pun doar intrebarile care trebuie puse:

1. Care era natura relatiei Coldea-Ghita? Subordonarea lui Ghita? Cooperare de circumstanta? Prietenie dezinteresata? 🙂 In ce fel se manifesta relatia asta, concret?

2. De la ce moment si in ce fel s-a rupt relatia dintre ei? Care a fost momentul decisiv?

3. Unde sunt directorii SRI (Maior si Hellvig) in aceasta ecuatie? Cum vedeau ei relatia? Erau parte a ei? O binecuvantau? O contestau dar nu puteau face nimic? Sau, pur si simplu, o ignorau pentru ca nu era atat de semnificativa? Nota: Ultima e destul de greu de crezut.

4. Unde este fostul presedinte Traian Basescu in aceasta ecuatie? Sebastian Ghita a condus Romania TV, unul dintre cele mai dure posturi tv anti-Basescu. A pus umarul din greu la incercarea de debarcare a lui Traian Basescu din 2012, esuata la limita.

Juca el la 2 capete? Coldea nu-l putea influenta sau nu voia? Ce se intamplase atunci cu relatiile Coldea-Basescu si Coldea-Ghita?

5. Unde e fostul premier Victor Ponta in ecuatia asta? Era prieten intim cu Sebastian Ghita (care spune ca a incercat sa il convinga pe Coldea sa il puna sef la PSD pe Ponta). Oamenii mergeau in Dubai si alte locuri impreuna.

Cum putea fi prieten cu prietenul (se pare) unui om care era considerat „dusmanul sau” si persoana de incredere pentru Traian Basescu? Ce stie Victor Ponta despre relatia asta si resorturile ei? O aproba? Beneficia de ea? Se simtea el amenintat de Coldea, cum spune Ghita? Daca da, din ce moment?

6. Care e legatura cu sefa DNA Laura Codruta Kovesi pe care incearca sa o faca Sebastian Ghita?

SRI si DNA sunt institutii diferite si nu avem nicio dovada concreta ca ar fi cooperat altfel decat in conditiile legii. Exista speculatii foarte puternice despre o legatura Coldea-Kovesi, dar, din nou, nu avem nimic concret. Doar ca, din momentul in care va aparea ceva solid (mai mult decat o vacanta Kovesi-Ghita, sa zicem, desi chiar si asta ar fi jenanta), vom vedea un asalt pentru schimbarea sefei DNA. Si mai mult de atat, am putea avea primele dovezi (sau ceva ce televiziunile gen Antena 3 sau RTV) pot prezenta drept dovezi ale existentei „binomului”.

7. Care este finalitatea jocului facut de Sebastian Ghita?

Se ne intelegem, omul nu face lucrurile pe care le face de florile marului, nici sa se descarce, nici doar sa se razbune. O face dozat, treptat, marind presiunea. Acum o saptamana radeam de el ca e un imbecil care spune lucruri fara acoperire (ceea ce era corect).

Acum vedem ca nu mai e de ras si deja a picat un nume important.

Ce spera Ghita sa obtina de aici, de la „revoltarea” populatiei fata de SRI, DNA, judecatori si asa mai departe? Cum vrea el sa beneficieze din asta?

Singura mea presupunere este ca Ghita se vede salvat de o lege a amnistiei la al carui succes vrea sa contribuie cu „serialul sau”.

PS – Raspunsurile la aceste intrebari ne-a face sa aflam multe despre natura sistemului din Romania.

Share This:

Lasă un comentariu

Close