600 de mii la protest? Ba cel putin cateva sute de mii in plus

Cati oameni au fost la protestul din 5 februarie impotriva dezincriminarii unor fapte de coruptie (si impotriva Guvernului si a PSD, in cele din urma)?

Digi 24 spune ca 600.000 de oameni. In general, Digi 24 e o sursa de incredere, care foloseste estimarile Jandarmeriei. Altii dau chiar mai mult. Sa luam 600.000.

Dar, atentie, asta e suma numerelor maxime atinse. Cine a urmarit minut de minut estimarile de pe site-urile de stiri a vazut ca spuneau „s-a ajuns la 50.000, s-a ajuns la 100.000” si asa mai departe.

Asta inseamna ca TOTI au ramas acolo? Nu. Oamenii plecau si veneau non stop. Daca vorbim de Piata Victoriei din Bucuresti, in jurul orei 21.30, mii de oameni veneau, iar mii de oameni plecau. Chiar si mai devreme. Ganditi-va ca mai ales parintii cu copii, pustii de liceu veniti pentru un selfie, cei batrani, cei obositi si asa mai departe nu stateau mai mult de 1-2 ore.

Poti sa numeri cati veneau si cati plecau? NU, este extrem de dificil, nu e ca protestul in sine, unde lumea sta pe loc si unde poti face o poza de sus si face calcule cu suprafata totala si numarul de protestatari dintr-un anumit spatiu.

De aceea se da numarul cel mai mare atins. In ciuda acestui fapt, au fost mult mai multi oameni la proteste. Erau schimburi de sute de oameni in fiecare minut la Bucuresti, trebuia doar sa te uiti la metrou si pe bulevardele din jur. La fel si in celelalte orase. Cu toate astea, numerele au crescut de la ora la asta si au ramas constante pentru perioade de timp. Chiar si cand se pleca masiv, dupa 21.30, mai veneau mii de oameni.

Cu alte cuvinte, daca s-a numarat 600.000, adica suma celor mai mari numere, atunci cifra totala e mai mare cu cel putin cateva sute de mii. Daca luam o estimare decenta, in care adaugam doar inca 50% in plus de la oamenii care erau „in schimburi”, cred ca putem spune lejer ca au fost macar 900.000 de oameni in strada pe 5 februarie.

Sursa foto: Facebook Adrian Savin

Share This:

Lasă un comentariu

Close