Foarte misto ca statul da! Dar lucrurile gratuite sunt scumpe rau

„Sa dea statul!” Suna bine de tot. Si statul chiar da! Din pacate, lucrurile gratuite nu doar ca, in cele mai multe cazuri nu sunt chiar gratuite, dar se pot dovedi foarte scumpe. S-ar putea sa le platim de cateva ori sau, tragic dar perfect posibil, sa le platim cu niscaiva vieti.

Hai sa luam cateva exemple:

1. Medicamente ieftine. Super, doar ca efectul e dezastruos

Am fost cu copilul la doctor. Ne-a zis despre vaccinul de la nu-stiu-cate-luni, cred ca doua. Partea buna e ca ar fi ieftin in Romania. Partea proasta e ca nu se gaseste.

Romania are medicamente ieftine, pretul fiind stabilit chiar de stat. Mai mult, Guvernul chiar a promis ca le va ieftini si mai mult, cu 35% dintr-o data, asa a castigat alegerile.

Problema e asta: Cand medicamentele sunt atat de ieftine, producatorii nu mai fac profit. Deci nu mai aduc medicamentele in Romania. De ce sa le vinzi in Romania cu 100 de lei, sa zicem, cand o poti face altundeva in UE cu mai mult. Mai e si problema exportului paralel – medicamentele sunt aduse in Romania, datorita pretului scazut fixat de stat, dar de acolo sunt re-exportate in alta tara.

Cu alte cuvinte, pretul tinut mic al medicamentelor, in loc sa ajute, lasa pacientii romani fara medicamente. Detalii, aici.

Luati si situatia asta

2. Calatoriile gratuite pentru studenti

Sa zicem ca vrei sa ajuti studentii saraci, da? E ok. Dar de ce sa nu limitam numarul de calatorii pe care il pot face la 1-2 pe luna sau doar pe ruta scoala-acasa?

Practic, ce se intampla acum e ca e liber la turism gratuit pentru studenti. Doar ca nu exista lucruri gratuite. Ele sunt platite, dar de la bugetul de stat.

Alta problema e ca vor fi momente in care oameni care calatoresc la munca sauoameni care calatoresc cu treaba sa nu mai aiba loc in tren din cauza studentilor.

3. Cresterea salariului minim

Pe hartie, suna bine: Creste salariul minim. A crescut consistent in ultimii ani si sunt promisiuni ca va creste in continuare si mai mult. Suna bine pentru oamenii care traiesc cu salariul minim si alta sansa de a mai lua ceva in plus, fie si 100 de lei acolo (sau 50), nu vor avea.

Ok, doar ca pentru economie s-ar putea sa nu fie atat de bine.

Multe firme sunt „arse” de cheltuielile suplimentare. Ce fac? Concediaza oameni.

Altora nu le mai convine deloc. Ce fac? Inchid fabrica de tot.

Si nu, nu e cum cred unii, ca sunt afectate in primul rand multinationalele prezente aici. Ele nu sunt atat afectate cat pot alege sa mearga in alta tara. De ce sa nu investesti in Bulgaria, sa faci profit mai mare, daca marja de profit din Romania s-a redus?

Sunt afectate firmele mici. Cineva care are un chiosc sau un mic atelier si vrea sa mai angajeze 1-2 oameni, o mai face cand vede ca sunt cheltuieli suplimentare mari? Nu-ti convine sa dai in plus vreo 12 milioane daca tu faci 35-40, de exemplu.

Dincolo de a vorbi de firme, vorbim de oameni. Pierd mai mult decat ei chiar oamenii care sunt concediati. Cei care nu-si vor mai gasi un loc de munca tocmai pentru patronii se gandesc de 2 ori inainte sa faca angajari. Preferi sa ai un loc de munca la care sa castigi 900 si ceva de lei sau sa stai pe margine multimit ca, pe hartie, e 1.000 si ceva?

Alt efect: Salarii mai mari inseamna si cheltuieli mai mari pentru firme. Cheltuielile mai mari sunt costuri, pe care patronul nu le va acoperi din buzunar, le baga in pret. Painea e un pic mai scumpa pentru ca patronul care o face a trebuit sa le dea mai mult angajatilor, ca si proprietarul de pamanturi de unde s-a recoltat graul si morarul care l-a macinat.

Si exemplele pot continua. Dar concluzia e una singura: La nivelul societatii, nu prea exista lucruri cu adevarat gratuite. Toate au un cost, ascuns ori la vedere. De multe ori, costul e mai mare decat gratuitatea in sine.

Share This:

Lasă un comentariu

Close