Despre „salarii mici dar preturi ca-n Vest” si cum poti sa ramai fara hartie igienica sau mai rau

„Avem salariile mici dar preturi ca in Occident”, se plange lumea pe Facebook.
Fratilor, ziceti mersi ca avem preturi ca in Occident (de fapt, de multe ori mai mari la aceleasi produse, desi sunt cazuri in care le gasim mai mici)!

Pentru ca e piata libera. Daca nu era, aveam produse MAI SCUMPE si/sau MAI PROASTE. La aceleasi salarii, in cel mai bun caz, pentru ca nu iau in considerare faptul ca lipsa unei piete libere ar goni investitiile.

Credeti ca o firma romaneasca are capacitatea sa produca atat de eficient (adica mult si la costuri mici) cat sa mentina preturile la nivelul atat de mic precum marile corporatii? A, da, se poate, insa este O EXCEPTIE.

Problema oamenilor care isi dau cu parerea despre salarii si preturi e ca nu stiu cum functioneaza economia. Pretul final e alcatuit din mai multi factori. Cat costa materiile prime, cat costa producerea lor, cat costa transportul, cat de mare e nivelul concurentei (cea care determina preturile mici), nivelul taxarii, nivelul cererii comparativ cu oferta si asa mai departe.

Daca fixezi prin lege sau masuri administrative ale statului un pret mai rau faci.

Ajungi ca in Venezuela, care a fortat firmele sa tina preturi mici la diverse produse si s-au trezit ca au ramas fara ele (inclusiv hartie igienica si prezervative) pentru ca firmele nu erau tampite (fie ele si multinationale lacome care sug sangele poporului brav) sa produca in pierdere ca vrea muschiu’ lu’ Maduro si al Revolutiei Bolivariene.

Sau ajungi ca in Romania, unde statul tine preturile medicamentelor cat mai jos, in mod artificial, si medicamentele dispar de pe piata.

Pe hartie da bine sa reduci din pix preturile. Problema e cand te lovesti de realitate. Ce face firma cand nu poate scoate un profit sau ar fi mult mai mic decat in realitate? Ce face firma obligata sa tina preturi mici in timp ce pe piata neagra acelasi produs se vinde mai scump? Inchide sau pleaca.

Avea BUG Mafia o melodie despre lovitul de realitate dar nu v-o pun ca e cu prostii si dupa aia ziceti ca va radicalizez online ca Statul Islamic.

Share This:

Lasă un comentariu

Close